Сурвакарите от Гигинци пропускат фестивала „Сурва 2018“ по заръка и в памет на покойния обичан болюбашия Крум Крумов

Снимка: Интернет

Сурвакарската група на брезнишкото село Гигинци ще пропусне участия във фестивали през 2018 година. Причината за това е напусналият този свят дългогодишен бюлюкбашия на групата Крум Крумов, пише брезнишкият сайт Zapadno.

През месец септември тази година дългогодишният бюлюкбашия и обичан сред гигинчани Крум Крумов почина. Като почит към него от сурвакарската група излязоха с решението да не участват във фестивали в региона и страната, като дори изданието на маскарадния фестивал „Сурова“ в Брезник през 2018 година ще бъде пропуснато.

Въпреки това ще бъде организирана местната традиция в селото на 13 и 14 януари, като с осигурен автобус ще бъдат посетени селата Чепино, Елов дол и Беренде, съобщи Пепи Божков от сурвакарската група.

Групата няма да участва и на международния фестивал на маскарадните игри в град Перник, но причината да не покажат своята сурвакарска традиция на него е друга. След последната „Сурва“, в края на месец януари тази година бюлюкбашията Крум Крумов сподели своите впечатления след провелия се фестивал. Тогава той сподели, че догодина възрастната сурвакарска група на Гигинци няма да участва на пернишката „Сурва“.

Крум Крумов взима участие в сурвакарската традиция от 49 години, а последните 30 е бюлюкбашия на групата си.

Въпреки, че на миналогодишния фективал Сурва групата на Гигинци взе сребърен медал за поддържане на традицията, след шумотевицата в интуервю за сайта Крум Крумов заяви:

„Всички големи награди се въртят у 3-4 села от години наред и журито е корумпирано, приятелю. Всека година е така – ако не е Секирна, ще е Дивотино, ако не е Дивотино ще е Ярджиловци, „Бела вода“, Батановци. Нека да ги отделят, щом е с кожи да заминават как се вика „мечкари“. Ние сме сурвакари с парцалите къде ни викат. На наш гръб са извлечени тия фестивали. Благодарение на Брезник тоя фестивал е откраднат и откаран в Перник. В Брезник фестивалът е може би задоволителен за нашия регион.“

„У Перник немаше абсолютно, от страна на общината никаква организация. Първо – няма къде да спрат камионите, нема къде да облечат хората, обличат се до колите. Не е разринено, непочистено.“

Бюлюкбашията Крум бе категоричен, че догодина възрастната група на село Гигинци няма да участва на фестивала „Сурва“ в Перник. Изключение ще има за детската група на сурвакарите от селото. Той ще предложи идеята си на сурвакарската група, но е сигурен, че няма да има възражения.

Крум Крумов бе поредният човек, който е на мнение, че фестивалът „Сурва“ в Перник трябва да се провежда на няколко години, а не всяка. Вижте цялото интервю с него във видеото.

Коментари

коментара