МРЪСЕН СКАНДАЛ! Перник две години без компостираща система на бунището управлявано от бившия областен управител Иво Петров

Скандали тресат депото за отпадъци в Перник, научи zaPernik.com. Причината – близо две години не е работела компостиращата система, а сигнали алармират, че самото депо също не функционира както трябва. Това разкритие направиха в народното събрание на България депутатите от Перник Любомир Бонев и Станислав Владимиров – Станката.

Оператор на депото в Перник  от януари 2016 година е ДЗЗД „Регионално депо Перник 2015г“, а шеф е бившият областен управител на Перник Иво Петров.

И проблемите започват:

На 8 октомври 2016 година екип на експерти на РИОСВ Перник и представител на Басейнова дирекция „Западнобеломорски район“ правят проверка на депото. При проверката са установени редица недостатъци:

  • Не е изготвена годишна програма за обучение на персонала
  • Отпадъците не се събират в съответствие на изискванията на оператора
  • Операторът не изисква документация от генериралите отпадъци
  • Компостиращата инсталация не работи от пускането на обекта
  • Постъпилите зелени отпадъци се съхраняват до оградата на депото на общински терен в близост до пътя

„При извършването на проверката са написани 21 броя предписания, съставен е Акт на Община Перник, която не е изпълнила задълженията си относно заустените в Мошинското дере пречистени отпадни води“, съобщи депутата Любомир Бонев.

Най-големият недостатък:

„В компостиращата инсталация е установен дефект в технологията на подаване на материалите към компостиращия тунел, който Изпълнителя не успява да отстрани в оказания срок. Поради тази причина срока за отстраняване е удължен до 29 декември 2017година“, гръмна министъра на околната среда и водите Нено Димов.

„При проверка през месец март се установява, че има забавяне по отстраняване на проблемите. Дадени са препоръки за незабавното му решаване. Проблемът се установява като решен чрез проверка през месец септември 2017г.“, допълни министъра.

Това на практика означава, че Перник е бил без компостираща система близо 2 години.

„Преди две години лично премиера Бойко Борисов констатира, че това е един отлично изпълнен проект, че този проект трябва да се дава за пример. Премиерът Борисов тогава благодари на всички, които са участвали в изграждането на проекта, а две години след това има редица нередности“, гръмна от трибуната на парламента депутата Станислав Владимиров.

„Получавам сигнали на граждани, че самата инсталация не работи както трябва. Искам да направим проверка на място, за да установим дали оператора извършва дейността както трябва, защото сумата, която се дава за управление на сметището не е малка“, допълни той.

Коментари

коментара