Кметът на Перник Вяра Церовска към перничани: Въпреки трудностите успяваме да се преборим за един по-хубав и чист град. Най-голямата ми награда е да виждам усмивките ви

Много слънце и приятни емоции за празника на Перник 
Тържествено дефиле на училищата, носещи името на  покровителя Св. Иван Рилски и  уникална песен за Перник, поставиха началото на празничната програма на града на площад „Кракра“. Красивото изпълнение, което развълнува всички,  беше на талантливите децата от група „Ванила“ и малчуганите от ДГ „Пролет“.  В празничното  шествие, предвождано от Духовия оркестър, участваха кметът Вяра Церовска и нейните заместници, областният управител Ирена Соколова, председателят на ОбС Иво Савов, представители на политически партии, общински съветниции граждани. Сред гостите бяха и делегации от град Ниш, община Панталей,  от град Димитровград , Сърбия и от град Рожае, Черна Гора.
Официалната програма продължи с ритуал по издигане на  знамето на Република България.
След, което перничани бяха приветствани от кмета д-р Вяра Церовска.
„Перник е средновековен град, управляван от много управници, един болярин обаче остава в народния спомен като „Защитникът на Перник и България”. Неговото име е Кракра. Той е възпят в много народни песни в нашия край, както и от Пенчо Славейков в епоса “Кркара Пернишки” и дори от “патриарха на българската литература” Иван Вазов, който пише поемата”Самуил или мечтания на Перник”. Легендите и песните за непобедимия войвода Кракра се разказват и пеят до ден днешен и ние сме длъжни да съхраним и продължим неговото дело”, сподели кметът Вяра Церовска.

Тя пожела на преничани да бъдат живи и здрави, щастливи и добротворни .
„Въпреки трудностите и финансовите проблеми, които има Община Перник, заедно успяваме да се борим за един по-хубав и европейски град, в който да живеем. Вече можем да се похвалим с по-екологично чист и съвременен  транспорт такъв, какъвто си го бяхме обещали. Променихме инфраструктурата, както и чистотата. Изградихме паркоместа, както и модерни спортни, и детски площадки.  Променихме изгледа на много квартали със санирането на  44 блока, които греят от различни точки. Не мога да не споделя решаването на един от най-важните проблеми в Батановци, където започнахме и извършихме канализацията, заедно с проекта, който е и за водоснабдяване в село Ярджиловци. Ние сме тези, които обновихме детските градини и в навечерието на празника отвори  врати изцяло ремонтираната ДГ „Изворче“. Предстои да завършим проекта за моста над река „Струма“. Съвсем скоро ще бъдат създадени условия за активен отдих на перничани и гостите на града в Парк на предизвикателствата в местността „Войниковец“, както и ще приключи възстановяването и облагородяването  на кв. „Тева“. Перничани вече се радват на дългоочакваната велоалея. С общи усилия и упорита работа открихме обновената зала „Миньор“ и получихме уверението от министъра на спорта Красен Кралев , че следващата спортна зала, която ще бъде изградена е зала „Дружба“. Много неща се случиха и още много ще реализираме, знам, че заедно ще успеем да променим нашия Перник“, каза още в словото си кметът Вяра Церовска  и заяви гордо, че за нея най-голямата награда е,  когато вижда радостта в очите на хората и ще продължа да отстоява интересите и достойнството на перничани.
Поздравителен адрес по случай празника беше изпратен от премиера Бойко Борисов.

 „Вярвам , че ще продължите да развивате  идеите си за утвърждаването на Перник, като привлекателен съвременен град , в който хората искат да живеят и работят. Това е целта и на правителството , всеки регион да види переспективата пред себе си. Уверен съм, че със съвместните ни усилия всеки ще усети развитието и просперитета“ , пише в поздравителния адрес на Бойко  Борисов.
Приветствия  за празника на Перник пристигнаха  от президента на Република България Румен Радев, председателя на НС Димитър Главчев, председателят на ПГ на ПП ГЕРБ Цветан Цветанов, кметове от страната, посланици и др.
Програмата продължи с уникални изпълнения на танцьори от пернишките състави.

Коментари

коментара