АЛФА РИСЪРЧ: Вотът на перничани може да се реши на първи тур

52% от перничани заявяват, че ще гласуват на местния вот на 29 октомври. Това показва представително проучване на „Алфа рисърч“, проведено в периода 4-10 октомври сред 500 пълнолетни жители на града чрез стратифицирана двустепенна извадка по поръчка на Би Ти Ви и финансирано от частната телевизия.

Заявената активност на предстоящия вот е по-висока от тази на последните парламентарни избори от април тази година, когато тя е била около 40%, заяви социоложката Геновева Петрова от „Алфа рисърч“. Прогнозната активност пред урните обаче е съизмерима с тази на първи тур предишните местни избори през 2019 г.

Силен мажоритарен елемент, силен местен фактор – това са причините за повишения интерес към местния вот в Перник, което превръща града в предизвикателство за всички парламентарни партии, заяви социоложката. През 2019 г. на предишните местни избори битката бе спечелена от досегашния кмет Станислав Владимиров, тогава кандидат на опозицията, в много оспорвана битка в два тура, припомни Геновева Петрова. Интересна е битката и за общински съветници тогава – 9 листи успяха да вкарат своите кандидати в 37-местният пернишкия местен парламент, добави социоложката. Три от тези листи са на парламентарно представени политически сили, 6 – на местни коалиции и местни формации. На тази база може да се каже, че местните фактори са много силни мотиватори за участие в кметския вот в Перник. Начинът по който е управляван градът и решението на местните проблеми също имат значение.

Към момента действащият кмет Станислав Владимиров води с 63,1%, а опонентите му Радослав Червенков от „Възраждане“ (12,8%), Кирил Леонов от БСП (8,8%) и Георги Недев от ПП-ДБ (6,8%) го следват на голяма дистанция. Тези резултати показват, че е възможно битката в Перник да се разреши още на първи тур, прогнозира социоложката.

Коментари

коментара