Виетнамската перспектива: Какво Вин Фук вижда в Перник?

Вчера в Народното събрание беше подписан меморандум за разбирателство и сътрудничество между Област Перник и Виетнамската Област Вин Фук. Какво обаче означава това? Какви са реалните възможности за Перник и ползите от това „побратимяване“? 

ZaPernik.com разговаря с областния управител на Перник Людмил Веселинов за най-интересното от срещата му с виетнамските делегати.

Господин Веселинов, постоянно чуваме за подписване на различни документи между две страни, които обаче не касаят нищо конкретно и си остават някаква формалност във времето. Ще има ли наистина ползи за града и перничани от подписването на този меморандум?

 Л. Веселинов:  Заедно с председателя на Народния комитет на провинция Вин Фук  Ле Зуи Тхан и в присъствието на двамата председатели на парламентите ни, бе подписано това споразумение.
Моята амбиция е от протоколен меморандум да го превърнем в активно работеща база за подкрепа в много области – икономика, индустрия, фармация, култура.

Оказва се, че много малко знаем за държавата Виетнам. Обикновено първото, за което се сещат хората е мита, че „виетнамците яли кучета“. Какво ви казаха делегатите и какви са вашите впечатления?

Л. Веселинов: Много впечатляваща беше презентацията на провинция Вин Фук, в която живеят повече от един милион жители.
Визуализацията, която направиха, показва един бързо развиващ се регион, който преди 20 години е бил изцяло в областта на земеделието, т.е жътвата е била на ръка със сърпове, а само за този период региона се е развил в областта на най-модерните технологии.
В момента там има заводи за автомобили, които се изнасят в цял свят като гиганти в тази област са Toyota, Honda, телекомуникационната индустрия също е представена по отношение на най-новите технологии.

Не на шега г-н Ле Зуи Тхан ми погледна телефона и сподели, че най- вероятно е правен във Вин Фук, където всички световни компании са изградили производства.

А какво разбра Виетнам за Перник и имат ли реални намерения за сътрудничество с Областта? Начертахте ли някои цели?

Л. Веселинов: Провинцията прояви интерес към местната икономика, към заводите в област Перник, металообработването, производството на мантинели за магистралите, фармацията.

Следващата среща ще бъде с бизнесите от съответните два региона. Това, надявам се, ще доведе до обмен на идеи и инициативи и до нови големи инвеститори. Обърнах внимание, че на територията на град Радомир се произвеждат дизайнерски компоненти за шведското метро.

Делегатите посетиха и обновената сграда на Минна дирекция. Какви са техните впечатления от града? Има ли почва и за културен и туристически обмен?

Л. Веселинов: В областта на туризма, провинция Вин Фук също е необятна – страхотен планински курорт с прекрасни голф игрища на световно ниво.

Делегацията силно се впечатли, че опазваме такава историечска сграда като Минна дирекция. Любопитно е, че когато ги заведох при музейната колекция от картини, първата творба, която забелязаха беше на японеца Казуми Танака. Те не занеха чия е творбата, но им направи силно впечатление. Много им хареса и картината на Никола Танев – „Рудник Куциян“. Показахме им и част от сурвакарските маски, традиционни за нашия регион. Разбира се, отправих покана тяхна карнавална група да гостува на нашия Международен фестивал Сурва през януари.

Коментари

коментара