ОБЛАСТ ПЕРНИК подписа Меморандум за сътрудничество с ВИЕТНАМ, делегацията посети града на място, поканихме ги на фестивала СУРВА

Меморандум за разбирателство за създаване на връзки на приятелство и сътрудничество между област Перник и провинция Вин Фук, Виетнам бе подписан днес между областния управител на област Перник Людмил Веселинов и Ле Зиу Тхан, председател на Народен комитет на провинция Вин Фук.

ZaPernik.com научи, че Област Перник е единствената област в България, която е предпочетена за такова сътрудничество заради индустрията, която притежава. Провинцията Вин Фук е с милион жители и се развива в сферата на технологиите. В тази връзка би било чудесно на базата на подписания Меморандум да се влеят инвестиции в нашия град.

Общо пет документа бяха тържествено подписани в Народното събрание на Република България при посещението на виетнамската парламентарна делегация у нас, водена от председателя на Националното събрание Въонг Дин Хуе. Визитата е по покана на председателя на Народното събрание Росен Желязков.

В подписването участваха и министрите на туризма Зарица Динкова и на културата Кръстю Кръстев. Двете делегации сложиха подписи под Меморандум за разбирателство между Народното събрание на България и Националното събрание на Виетнам; Меморандум за разбирателство между администрациите на Народното събрание на Република България и на Националното събрание на Виетнам; Програма за сътрудничество в областта на културата между Министерството на културата на България и Министерството на културата, спорта и туризма на Виетнам за 2024 -2026 г.; План за сътрудничество в областта на туризма между Министерството на туризма на България и Министерството на културата, спорта и туризма на Виетнам за 2024 -2026 г., както и Меморандум за разбирателство за създаване на връзки на приятелство и сътрудничество между област Перник и провинция Вин Фук.


Областния управител на област Перник Людмил Веселинов сподели, че днешното събитие е първата крачка в насърчаване партньорството на местно ниво между регионите на провинциите Перник и Вин Фук по въпроси от взаимен интерес. Двете страни ще си сътрудничат в сферите на инвестициите, високотехнологично селско стопанство, хранително-вкусова промишленост, търговия с типични за всяка от страните продукти, опазване на околната среда и развитие на енергийните ресурси, обмен в областта на науката, технологиите, културата, туризма и други.

Подписаните споразумения са както гаранция за развитие на двустранните отношения, така и за възобновяване работата на смесената българо-виетнамска комисия за икономическо, търговско и научно-техническо сътрудничество, чието заседание ще се проведе 10-12 октомври тази година, посочи в изявление за медиите председателя на Народното събрание Росен Желязков.

Той отбеляза, че по време на пленарните разговори са били очертани всички възможности пред двете държави, свързани с насърчаване на инвестициите – най-вече по линия на създаване на смесени предприятия у нас и във Виетнам, възможностите за интензификация на транспортната свързаност в Черно море и българските морски пристанища, въпроси, засягащи туризма и културата, както и ролята на двете страни като фактори за регионалното развитие в Европа и в Югоизточна Азия.

В рамките на визитата в България, водена от Ле Зиу Тхан, председател на Народен комитет на провинция Вин Фук, делегацията от провинция Вин Фук посети град Перник.

Областния управител Людмил Веселинов проведе среща с гостите, по време на която бяха обсъдени възможности за сътрудничество в различни отрасли, както и културен обмен между регионите на двете страни. Веселинов запозна делегацията с икономическия и социалния профил на област Перник, в резултат на което бяха обсъдени и конкретни възможности за партньорство. Областния управител не пропусна и възможността да разкаже на гостите за богатия културен и исторически облик на Пернишко, като отправи специална покана към г-н Ле Зиу Тхан и екипа му да посетят юбилейното издание на един от най-големите и известни в световен мащаб маскаради – „Сурва“.

В края на деня делегацията посети един от символите на Перник – Минната дирекция, където се запозна с неповторимата архитектура на сградата и всички ценности, които тя съхранява.

Коментари

коментара