Исторически УСПЕХ за ПГИ Перник: Трима ученици станаха ЛАУРЕАТИ на Националната олимпиада по програмиране

Младите IT специалисти от Професионална гимназия по икономика – гр. Перник постигнаха исторически успех и показаха отлични резултати на финалния кръг на Националната олимпиада по Информационни технологии, която се проведе от 21 до 23 април 2023 г. в гр. Шумен, съобщиха от гимназията. 

Тази година от училището се класираха рекорден брой ученици за този последен кръг – 14. Представителите на ПГИ – Перник донесоха на своето училище и град Перник три лауреатски звания и множество призови места и отлични оценки. Девет ученици се класираха в Топ 10 на България в комплексното индивидуално класиране (защита на проект + тест) във възрастовите групи 8-10 и 11-12 клас. Учениците завоюваха четвърто, пето, шесто и седмо място в главното индивидуално класиране в състезателната група 8-10 клас и шесто, седмо, осмо и девето място в горната категория – 11-12 клас.

Най-високото звание „Лауреат“ на Националната олимпиада по ИТ заслужиха: Мирослав Мирчев, Мартин Величков и Симеон Теремков.

Симеон Теремков

За Симеон Теремков това е трето класиране до финалния кръг на Националната олимпиада по Информационни технологии. Освен че му бе присъдено званието „Лауреат“, той се класира на 6-то място в главното индивидуално класиране. Заедно с Антъни Антонов представиха своя проект „TubeFeel“ в категория „Големи обеми от данни“, който представлява анализатор на слушаната от потребителите музика в Youtube. Проектът бе подобаващо оценен от Националната комисия и се класира в най-добрите десет, а Антъни Антонов завоюва деветото място и заслужи оценка Отличен 5,75 в общото класиране.

През 2020 г. Симеон се окичи със златния медал в индивидуалното класиране, а заедно с Драгомир Попов спечели първо място в своята категория с проекта „Олимпиометър“. През 2021 г. отново с Драгомир Попов се класираха в призовата тройка в категория „Софтуерни приложения“, като заеха третото място.

Мирослав Мирчев

Мирослав Мирчев е дванадесетокласник в специалност „Икономическа информатика“ в ПГ по икономика – гр. Перник. И за него това е трето участие в националния кръг на олимпиадата по Информационни технологии в годините. Тази година, освен званието „Лауреат“, той се нареди на 7-мо място в главното индивидуално класиране и на 9-то в категория „Големи обеми от данни“ с проекта SocialStats, който съдържа различни статистики и диаграми на потребителите на различни социални мрежи. Това приложение Мирослав създаде заедно със своя съученик Денис Стефанов. В крайното класиране Денис е 9-ти и получи също отлична оценка – 5,75. И двамата зрелостници са ученици в специалност „Икономическа информатика“. През 2019 г. на националния кръг по информационни технологии Денис завоюва първото място с проекта „По-чист въздух“, а Мирослав стана четвърти с уеб сайта „Градът на черното злато“.

Мартин Величков

Третият „Лауреат“ от Професионална гимназия по икономика – гр. Перник на Националната олимпиада по информационни технологии е Мартин Величков. Освен финална оценка 6,00, той се класира и на престижното осмо място в главното индивидуално класиране. В категория „Големи обеми от данни“ представи заедно с Кристиан Симеонов проекта „ВкУснО“, който зае 6-то място в категорията. Кристиан също завърши с отлична оценка 5,75.

Приложението „ВкУснО“ представлява кулинарен помощник при избора на меню от наличните продукти. Потребителите могат да посочват продуктите, които са им на разположение и системата ще им върне подходящи рецепти.

Освен лауреатските звания учениците завоюваха и много призови места.

Калоян Костадинов

Калоян Костадинов направи уникален дебют на такъв форум, като стана четвърти в главното индивидуално класиране в състезателната група 8-10 клас. Крайната оценка в общото класиране е 6,00. Калоян е деветокласник в специалност „Икономическа информатика“ в ПГИ – Перник. В категория „Софтуерни приложения„, заедно с осмокласника Николай Георгиев, се класира отново на четвърто място с проекта „TikFluence“. Целта на приложението е да докаже, че TikTok повлиява върху популярността на дадена песен в други платформи с течение на времето, след многобройното им използване за видеа с различни цели в TikTok. Николай Геoргиев също получи отлична крайна оценка в индивидуалното класиране – 5,50.

Друг огромен успех за представителите на ПГИ е петото място в категория Мултимедийни приложения за десетокласниците Веселин Григоров и Васко Александров с проекта „Рабишкото чудо“. Проектът представлява 3D игра и пресъздаване на пещера Магурата. Играта има и VR версия. Веселин и Васко постигнаха и друг успех, като се класираха 5-ти и 6-ти в главното индивидуално на състезателна група 8-10 клас. И двамата заслужиха крайна оценка – 6,00.

Мария Малчева

Трябва да се отбележат и високите постижения и резултати в националния кръг на олимпиадата по Информационни технологии на десетокласничката Мария Малчева – специалност „Икономическа информатика“. Тя е с най-добър краен общ резултат сред момичетата в България в състезателната група 8-10 клас. Мария е седма в главното индивидуално класиране, а крайната оценка за възпитаничката на ПГИ е Отличен 6,00. Тя представи и проекта „ХимЛаб“ в категория Мултимедийни приложения, който зае шесто място в категорията. Мария разработи проекта за 6 месеца заедно със своята съученичка Александра Младенова. Приложението е 3D игра с VR версия, пресъздаваща интерактивна STEM лаборатория, фокусирана върху природните науки химия и биология.

Драгомир Попов и Калин Симеонов също получиха отлични оценки в крайното индивидуално класиране – 5,75 и 5,50. Единадесетокласниците от специалност „Икономическа информатика“ са многократни носители на медали и първи места от предишните олимпиади по ИТ. Тази година те пресъздадоха в 3D игра една от най-успешните битки в българската история със своя проект „Битката при Клокотница“. Потребителите могат да се запознаят и участват в битката при Клокотница, като следват историческия ход на събитията. Освен с точно пресъздадената обстановка, терен и автентичен вид, проектът изпъква и с възможността потребителят да научи повече за ключовите елементи и обстоятелства около битката. както и да се впусне в нея.

Със заслужено завоюваните отлични оценки на НОИТ петимата дванадесетокласници от отбора на ПГИ – Перник получават правото да учат най-желаната специалност „Софтуерно инженерство“ в Софийския университет, като по този начин ще доразвият придобитите знания и умения в Професионална гимназия по икономика – гр. Перник!

Научен ръководител на учениците е г-н Людмил Велинов – старши учител по приложна информатика и техника в Професионална гимназия по икономика – Перник.

Коментари

коментара