В ПЕРНИК: Родители и Общината направиха условия за спорт на деца с образователни потребности в детските градини

Децата със специални образователни потребности вече могат да спортуват в детските градини. Това стана възможно благодарение на инициативата на родители на деца със СОП и подкрепата на община Перник.

Екипът от специалисти вече работи в ДГ „Пролет“ и ДГ „Райна Княгиня“. Предстои да бъде оборудвана зала и в ДГ „Знаме на мира“ в кв. Изток. Всички дейности са безплатни и родителите на деца със специални образователни потребности могат да се възползват от тях.

„Идеята да създадем места, в които децата със специални образователни потребности могат да спортуват и да получават подкрепа дойде от Десислава Рангелова и прекрасните млади хора, които ще работят с тях. Те дадоха не само идеята, но и подеха нейната реализация с подкрепата на община Перник. Няма как да не се радостни от всичко, което те правят, защото това е пилотен проект и се надяваме да дадем пример да останалите общини в България“, каза секретарят на община Перник Мартин Жлябинков. Той добави, че работата ще продължи, за да не остане инициативата само в детските градини, а да се реализира и в училищата на територията на общината.

„На децата със СОП и техните семейства трябва да се помага не само на думи и с документи, но и с конкретни действия, а това е едно от тях“, каза още Жлябинков.

Диана Христова – детски психолог, треньорът по адаптирана физическа активност и спорт Никол Митова, Милена Корончова – педагог и рехабилитаторът Моника Ангелова, които работят с децата разясниха методите за работа и подкрепа.

Децата се чувстват добре в този един час, в който освен спортните методи, които прилагаме им осигуряваме и терапевтична подкрепа и вече имаме първите резултати. Надяваме се да популяризираме тази дейност, защото децата със специални потребности имат нужда от място, в което да се работи с тях. Спортът им помага да разбират, че имат много умения, казаха още те.

Коментари

коментара