Директорът на мината в Перник: Имаме собствен ресурс, който трябва да се използва, за да останем енергийно независими!

Днес малко преди обяд няколко хиляди миньори и енергетици се събраха пред Народното събрание, за да поискат от депутатите да се предоговорят поетите от предното управление ангажименти, които задължават България да затвори до 2026 година голяма част от своите въглищни централи. Протестът бе организиран от КНСБ под надслов „Да защитим енергийната сигурност на страната“.

В големия протест на миньори и енергетици се включиха и представители на Мината в Перник, която е най-старата въгледобивна мина в страната.

Имаме собствен ресурс, който трябва да се използва, за да останем енергийно независими!“ заяви изпълнителният директор на въгледобивната мина в Перник Здравец Ефтимов.

Според директора на най-старата мина в България преквалификацията на миньорите, особено тези с по-сериозен стаж, ще бъде изключително дълъг и трудоемък процес, който едва ли ще се реализира по желания начин. Ефтимов отбеляза, че често се говори за преквалификация на заетите, но никой не посочва в какви професии ще се насочат енергетиците и миньорите.

В дружеството работят около 400 човека. Заедно с подизпълнителите, които развиват своята дейност благодарение на нашата работа, ставаме около 600 души, които са застрашени да останат без работа.“ каза Здравец Ефтимов.

Директорът на Мината в Перник заяви, че през годините от бранша са чували много обещания, които не са изпълнени и до март месец ще следят изключително внимателно дали интересът на десетките хиляди миньори енергетици се защитава, както в парламента, така и в Комисията по енергетика.

Мнозинството от протестиращи бяха с работните си облекла, носеха миньорски каски и даже символично кирки и лопати. Голяма част от енергетиците и миньорите имаха и газови фенери и свещи, с които показваха какво „светло“ бъдеще очаква България, ако ликвидира въглищния отрасъл. Символично на представителите на всяка една парламента група бе връчен по един фенер, за да помислят какво би се случило ако въглищните мини и въглищните централи бъдат ликвидирани преди да са изградени алтернативни мощности.

На огромен транспарант бе написано „Искаме бъдеще в България!“.

Коментари

коментара