Филмът за пернишките фенове „Няма място за теб в нашия град“ с премиера на филм фест в Сараево

Филмът на Николай Стефанов „Няма място за теб в нашия град“, който прониква в ума на футболни хулигани от най-враждебния град в България – Перник, имаше своята регионална премиера снощи на 28-ия филмов фестивал в Сараево като част от състезателната програма за документални филми, предаде специално за БТА босненската агенция ФЕНА.

Някогашен миньорски център, в Перник днес са останали само вицове за грубостта на жителите му – ехо от тяхното смело и славно минало. С ексклузивен достъп камерата на Стефанов проследява Цецо, скинхед и самотен баща, лидера на бандата Дадо и Мимето, единствената жена в групата, които са се посветили да помогнат на футболния си отбор да се издигне.

Обичайният им начин на живот е изправен пред сериозно предизвикателство, когато Цецо се разболява и е хоспитализиран с месеци, а разлагащият се град е изправен пред сериозна криза, причинена от корупцията.

Режисьорът Стефанов каза пред ФЕНА, че е искал да се съсредоточи върху родния си град и група хулигани и че се е опитал да разбере какво кара хората да бъдат крайно десни и радикални.

„В началото имах много предразсъдъци, но разбрах, че проявите им са само някакъв вид маска. След като свалиха маските си, аз им съчувствах и разбрах, че има и друга страна на монетата”, посочи той.

Като причина да направи филма, Стефанов посочи, че иска да насърчи хората да нямат предразсъдъци и да обясни, че всеки човек носи някаква маска и че не трябва да се съди строго.

„Когато опознаем някого за първи път, опознаваме само маската, която носи, а не това, което е неговата същност или характера му“, посочи той.

Стефанов споделя, че не му е било трудно да проникне в група на десни хулигани, тъй като е местен жител, израснал в този град и познава някои от тях от 30 години./БТА

 

Коментари

коментара