Без парно Перник ще е в нова бедствена ситуация

Решението за компенсациите е спешно и неотложно.

Без парно Перник ще нова бедствена ситуация, равна по тежест на тази от земетресението и водната криза.

Откажат ли се абонатите от парно, за сметка на отопление с електрическа енергия следва режим на тока.“, каза изпълнителният директор на Топлофикация Перник инж. Чавдар Стойнев. Тогава от дружеството обясниха, че за миналия отоплителен сезон разликата между планираната и реалната цена за природен газ и въглеродни емисии е била близо 16 милиона лева.

Топлофикация Перник използва природен газ като спомагателно гориво и за това е изключена от списъка с компенсации. 7

Изпълнителният директор инж. Стойнев дори призовава държавата да не наказва абонатите на въглищните централи, предвид че всички останали се компенсират. Остане ли топлофикация без абонати, кризата в Перник може да се предвиди и от малко дете.

В светлината на новата цена за природния газ, утвърдена от КЕВР този дефицит, който миналият отоплителен сезон измъчи ръководството на ТЕЦ-а, в предстоящия може направо да го затвори, защото по груби разчети ще надхвърли 35 милиона.

Разбираме решението на КЕВР за цената на природния газ, но не разбираме нито ние как ще плащаме за него, нито нашите абонати, ако регулаторът вдигне още цената за отопление. С подобен дефицит единственото ни решение е трупаме дългове към Булгаргаз, който също е в незавидно положение. От сега ни е ясно, че цената за битовите абонати трябва да бъде повишена, но ние няма как да бъдем буфер за поредна година, защото всички резерви отдавна са изчерпани. Решението за компенсациите е спешно и неотложно.“ казва инж Стойнев.

За разлика от земетресението, тази криза може да бъде предвидена и да се вземат важните решения сега, защото после ще се стовари като лавина и справянето с нея ще коства много повече усилия.

Коментари

коментара