Уникална икона на Богородица излагат в старата черква на село Долни Раковец

Поклонение на Успение Богородично, пред уникалната икона „Пресвета Богородица с младенеца“ в старата черква от XIV- ти век „Св. Николай Чудотворец“ в село Долни Раковец

На един от най-големите християнски празници Успение на Пресвета Богородица, или Голяма Богородица денят, в който християнската църква почита Света Богородица, като покровителка на майчинството, жените и семейното огнище, в старата черква от XV-XVI-ти век „Св. Николай Чудотворец“ село Долни Раковец, отново ще бъда спазена традицията и на 14 август и 15 август от 08.00 часа до 12.00 часа ще бъде изложена отново за поклонение, уникалната икона „Пресвета Богородица с младенеца“ собственост на храма, която се съхранява в Регионален историческия музей – Перник.

Според преданието на този ден поклонниците в оставят бележки със своите молби към Богородица в ниша на иконостаса. След поклонението всички молби се оставят на древен каменен олтар, който според преданието е пренесен в червата от древно християнско оброчище. Безбройни са чудесата извършени чрез молитвеното застъпничество на Божията майка, стига да пристъпим с вяра и чисто сърце.

Черквата „Св. Николай Чудотворец“ последните години поетапно се реставрира и привлича много хора не само от региона. Направена е реставрацията на тавана (наподобяващ звездното) небе с полилея който виси царствено с изящна красота. Реставрирани са иконите от Царските двери, всички царски и апостолски икони.

За празника тази година е направена противовлажна изолация и реставрирани стенописите и иконостаса на южната част на черквата, които бяха скрити под слой мазилка. Възстановените в оригиналния си вид стенописи са уникални, като разчупват християнски канони.

Светиите са изографисани в цял ръст, а рисунките по стените съдържат цветя и плодове, и рисувани прозорци. Реставрирана е и стената над входната врата.

Няма точна информация на имената на зографите изрисували черквата. Според християнските вярвания, не се оставят имена и инициали на зографите, защото при рисуването ръката им се води от бога.

Коментари

коментара