Кметът на Перник: 18 юли е дата, която не трябва да се забравя

Преди 185 години на тази дата в България се роди един от най-светлите й синове – Васил Иванов Кунчев, който се превърна в Апостол на свободата за поробената ни страна. Ето какво каза по този повод кметът на на Перник Станислав Владимиров: 

Уважаеми съграждани,
18 юли е дата, която не трябва да се забравя. Рождението на Апостола Левски. 185 години неговата звезда ярко свети в небосклона на българската съдба.
В душата на всеки българин Левски е оставил усет за трайност и величие. В робското време той слезе в низините на народния живот, защото там го чакаха хиляди. Апостолската му мисия по българската земя няма равна на себе си. Със своето присъствие той начерта изгаряща следа в историята. Левски не доживя революцията, на която бе посветил живота си, но извърши по-невъзможната революция – тази в човешките души. Още приживе се превръща в история, в легенда, в символ. Неговият път е пример за вяра и посока към жадуваната свобода. Всички знайни и незнайни герои на Априлската епопея и Освободителната война са духовни наследници на демократичните му идеали.
И днес Апостола продължава да ни говори, да ни заклева, да ни освобождава от собствените ни преразсъдъци. И ако още чувстваме тежестта на българската си принадлежност, то е, защото Левски живв във всеки от нас!

Станислав Владимиров
кмет на Община Перник

Коментари

коментара