Министърът на земеделието обеща да финансира Църногорския събор „В сърцето на Граово“

Областният управител Кирил Стоев участва в среща с министъра на земеделието Иван Иванов. На срещата присъстваха още отец Никанор и монахиня Павла от Църногорския манастир „Св. Св. Козма и Дамян“, Марио Агонцев и Бойко Синапов, представители на организационния комитет на четвъртия Църногорски събор „В сърцето на Граово“.

По време на срещата стана ясно, че Министерство на земеделието ще се включи с финансова подкрепа за събитието.

Един от основните акценти в събора ще бъде Алеята на производителите, където посетителите ще могат да видят и опитат местни био продукти. Традиционният български поминък на Граовския край – животновъдството, ще бъде представен в съвремието – стопаните на местни породи ще покажат своите постижения с най-добрите животни от своите стада. За гостите на събора ще бъде приготвен курбан. Местни майстори на млечни продукти ще покажат най-доброто от богата гама на своето производство, а пчелари от региона ще предложат мед.

Друга основна тема, която беше поставена на фокус от областния управител Кирил Стоев е осигуряване на достъпа до манастирите от „Крайщенското светогорие“. Голяма част от достъпите до манастирите засягат територии собственост на Министерство на земеделието и са с т. нар. статут „горски територии“. За да се проектира и изгради пътна инфраструктура е необходимо да се смени статута им, чрез промяна на предназначението, което като процедура изисква много време.

В тази връзка Стоев и Иванов се обединиха около това, че трябва да се проведат разговори и срещи с Министерство на земеделието и Министерство на регионалното развитие и благоустройство, за да се работи в посока облекчаване на административните тежести по гореописаните процедури.

Коментари

коментара