Превозвачи блокираха София. Магда Милтенова обеща мащабен протест

Превозвачи на протест. Десетки камиони и автобуси се събраха тази сутрин на „Цариградско шосе” в София. А в Пловдив от рано сутринта бяха блокирани всичките входове на града. От бранша твърдят, че правителството не иска да преговаря.

Превозвачите очакват да получат отговори на основните си искания – намаляване на акциза на горивата с 50%, както и отлагане на планираното разширяване на тол системата, предаде Нова тв.

Минути след 08:00 часа на „Цариградско шосе” в София се подреди колона от камиони и автобуси. Очаква се малко по-късно да тръгнат към Министерския съвет. Ще блокират от бул. „Мария Луиза” до бул. „Г.С.Раковски”.

Тези автобуси и камиони, които няма да могат да влязат в центъра, ще направят протестно шествие от „Цариградско шосе” до „Ботевградско”.

Напрежението продължава да расте. Г-н Събев и г-н Караджов наливат масло в огъня. След вчерашните им изказвания има самоорганизиране на протести в много градове, където такива не бяха обявени. Вълната е тръгнала, протестът ще е мащабен днес”, заяви Милтенова от Конфедерацията на автобусните превозвачи. Според нея с намаляването на акциза на горивата и премахването на биодобавката, горивата ще поевтинеят с между 40 и 50 стотинки.

Относно тол системата Милтенова каза, че промени в средата на годината, ще доведат много фирми до фалити.

Всичките шест входа на Пловдив са блокирани от тежкотоварни камиони. На Асеновградско шосе се пропускат автомобили през най-лявата лента. Така се е образувала дълга колона.

Очаква се в протеста в града да се включат 300 камиона.

„Продължаваме да искаме оставката на трима министри. Видяхте какво се случи при опита за разговори”, заяви Илия Костурски, член на УС на Съюза на международните превозвачи.

Миналата седмица част от превозвачите напуснаха със скандал срещата с премиера Кирил Петков, на която трябваше да обсъдят мерки срещу поскъпването на горивата.

Междувременно от таксиметровия бранш ще решават кога и как да се включат в националния протест на транспортния сектор. Няколко синдиката се събират във вторник на среща, за да обсъдят въпроса. От бранша настояват за помощ от държавата, отново заради високите цени на горивата

Коментари

коментара