Голямата любов на Гео Милев е от Брезник

Всички са чували за Гео Милев и поемата му „Септември”, за дъщеря му Леда и написаното от нея „Зайченцето бяло”. Но малцина знаят за нежната и чувствена любов между поета и съпругата му Мила. Тя продължава едва седем години и половина и двамата споделят не само чувства, а идеи и интереси в изкуството.

Напук на несъгласието на семейството на Гео той да се ожени за актриса, избухналите чувства побеждават несгодите, разказва Магдалена Гигова в предаването „Легендите на София“ по радио “София“.

Въпреки „непрестижната“ за времето си професия, Милица Димова Керанова, както е пълното име на любимата на Гео Милев, е от добро потекло. Тя е родена на 23 март 1891 година в Брезник, но родът й е от старозагорското село Галван. Фамилията идва от свещеника дядо Керан, радетел за съхраняването на българския род и език. Бащата на Мила е адвокат, лечител и съдия, с тънко чувство за хумор и вроден артистизъм. Майка й Петя е завършила гимназия във Варна и държи децата й да получат добро образование. Затова заминава през 1909 година със сина си и дъщеря си за София. Любопитното е, че и двамата стават актьори, а братът на Мила – Димитър, е баща на покойната вече актриса от Младежкия театър Лора Керанова. Бъдещата съпруга на Гео Милев учи в Софийския университет и участва в оперна трупа заедно с Елисавета Багряна, разказва още Магдалена Гигова.

През 1911 година продължава образованието си в Сорбоната в Париж, където общува с поета Николай Лилиев, оперната певица Констанца Кирова и писателя Константин Константинов. Тъкмо познанството с Лилиев ще свърже живота й с Гео Милев.

В средата на декември 1917 година Мила буквално връхлита върху приятеля си от парижките дни на софийската улица „Леге”. Нежният лирик-символист е с творческия си другар Гео, току-що завърнал се след раняването си на фронта. Макар да е с разклатено здраве Милев е „вулканичен и пламенен“, както до края на дните си ще го описва жена му. Двамата млади интелектуалци имат едни и същи интереси, вълнуват се от театър, литература, политика, изобразително изкуство, музика.

Коментари

коментара