За първи път в България: Над 500 младежи от Перник говорят за потребностите на младите хора

Над 500 пернишки младежи се включиха в първото по рода си задълбочено проучване в България за потребностите на младите хора. 

Община Перник е първата в България, направила задълбочено проучване на потребностите на младите хора с цел създаване на Стратегия за развитие на младежта. Над 500 пернишки младежи отговориха на анкетата подготвена от администрацията.

Това стана ясно по време на срещата за представяне на резултатите, на която социологът Стефан Георгиев и консултантът по младежки политики Радостина Раданова показаха подробности от проучването.

Секретарят на Община Перник Мартин Жлябинков припомни, че през лятото на тази година екипът на кмета Станислав Владимиров е стартирал цялостен процес за разработване и прилагане на актуална стратегия за развитие на младежта за период от 10 години.

„Това, което започнахме да правим е част от визията ни за развитието на младите хора в Перник, защото ние сме институцията, която трябва да чува техните нагласи и желания и да реализира най-добрите от тях“, добави Мартин Жлябинков. Той коментира, че работата по стратегията е част от развитието на младежките политики на местно ниво.

„Това е първият смел опит за изготвяне на професионално изследване, на базата на което да се създаде общинска стратегия. В този смисъл Община Перник е пионер“, каза социологът Стефан Георгиев, който представи проучването. Той добави, че в анкетата са обхванати младежи между 15 и 29 години, които живеят на територията на Община Перник. Георгиев каза още, че според анкетата нагласите на младите хора за развитие на Перник е положително.

„Младите перничани харесват града си, но не им харесва имиджа на България. 90% от анкетираните са оптимисти за развитието на Перник, виждаме и голямо одобрение за работата на кмета на общината“, коментира социологът. Той обясни, че в проучването е станало ясно, че младите перничани са взискателни и критични към себе си и своите връстници.

Радостина Раданова от своя страна обясни, че е много важно общините да са част от развитието на младежката политика и това проучване е база за създаването за една работеща стратегия за развитие на младежта в Перник.

„Общините са важна част от системата на младежките политики и е радващо, че Перник иска да развие работата си в сферата“, коментира тя.

Коментари

коментара