Момче с аутизъм от Перник се учи да се свързва със света

Вече пет поредни години Българската Коледа помага на Александър Василев от Перник. Той е на 15 години и е диагностициран с аутизъм. Диагнозата му е поставена на двегодишна възраст.

Александър живее с майка си и баба си. Посещава център за специална образователна подкрепа в Перник, а два пъти седмично с него работят и специалисти в ерготерапевтичен център в София. Благодарение на терапиите, днес Алекс е по-общителен, не се страхува да излиза навън.

За да има ефект от терапиите, те трябва да бъдат постоянни и последователни, всяко прекъсване е крачка назад, казва майката Албена Александрова. За да се грижи за него, тя напуска работа.

„Той не може без придружител. Трябва да има човек, който да го нахрани, да го съблече, да го облече, да го изкъпе, да го изведе. Навън не се ориентира.“

Алекс не говори. Майката Албена споделя, че благодарение на терапията са успели да намалят кризите на детето.

„Бяха много страшни – сензорни нарушения: може да го издразни един шум, може да го издразни миризмата на парфюм. Той се самонараняваше. Не можеш да го успокоиш с часове. Неспокойния сън поовладяхме. Вече можем да отидем да пазаруваме заедно в магазин.“

„Българската Коледа“ са обикновените български хора, казва с признателност и благодарност Албена Александрова.

Още по темата вижте тук

Коментари

коментара