Квартал Изток – на финалната права за обновен парк, махат железните скулптори и изграждат алея по река Струма

парк квартал изток

Мечтата на жителите на Кметство Изток – реновиране на парка – е на път да се осъществи. От Община Перник вече пуснаха обществена поръчка за избор на изпълнител, а крайният срок за подаване на документите е на 6-ти декември 2021 година. Офертите ще бъдат отворени на следващия ден, разбра ZaPernik.com.

Това обаче, което истински вълнува кварталци е какво ще се прави и как ще бъде облагороден парка им по протежението на река Струма, който има потенциал да се превърне в райско кътче.  Ако това се случи, целият вход на Перник откъм столицата ще бъде с нов, по- приветлив облик – след новото кръгово, което светна като слънце и след построяването на хипермаркет Фантастико и обособяването на чисто нов комплекс с блокчета, Квартало, както казват перничани, който и сега се пълни със софиянци, ще стане привлекателно и удобно място за живеене.

Но нека се върнем на темата… а тя е: какво предстои да се случи с парка на квартал Изток?

Изграждането на паркова зона в кв. „Изток“, включва изграждане на нови паркови алеи, разрушване на съществуващите и новото им изграждане, демонтиране на остарелите и негодни за експлоатация съоръжения – метална сцена и скулптури, обособяване на кът за рекреация, изграждане на парково осветление и видеонаблюдение, както и облагородяване на съществуващото парково обзавеждане – открита класна стая.

Обособяването на парковите алеи е необходимо да осигури свързаност между вече изградените вход/изходи на парка, съществуващите и новопредвидените места за рекреация, като също така се осигури изглед и се обособи алея по поречието на р. Струма, на нивото на съществуващия парк, както и два нови вход/изхода от парка – единият в югоизточния край на парка към ул. „Ленински проспект“, а другия от северозападния край към ул. „Благой Гебрев“. Да се предвидят характерни места за градско изкуство и разполагане на информационни табели, се казва в проекта на Община Перник.

Прогнозната стойност на проекта е в размер на 166 665 лв. без ДДС.

Още подробности за проекта и за условията за кандидатстване, можете да видите ТУК

Коментари

коментара