С какво еко гориво ТЕЦ-ът на Перник заменя горенето на въглища?

„Биомасата съдържа 4 пъти по-малко азот, 16 пъти по-малко сяра и генерира 13 пъти по-малко количество пепели в сравнение с въглищата. При изгарянето на 1000 кг биомаса се отделя топлинна енергия, съпоставима с изгаряне на 1800кг въглища“. Това разясни директорът ва Топлофикация Перник Яден Кацаров.

От дружеството отдавна са заявили своето намерение да преминават към чиста енергия посредством заменянето на въглищата с биомаса.

Биомасата, която от ТЕЦ-а в Перник искат да горят представлява слама от пшеница, ечемик, царевица, оризови люспи, остатъци от дърводобив. Казано накратко, остатъци от селското и горското стопанство, от растения, както и преработени пелети. Тя е част от възобновяемите енергийни източници, които не замърсяват околната среда. В Европа биогоривата са част от енергийния микс на топлофикационните предприятия, именно защото са в пъти по-екологични от въглищата.

„Топлофикация Перник“ има за цел в бъдеще да произвежда енергия от природен газ и биогорива. Предприятието успешно изпълнява проекти за намаляване на CO2 от производствената дейност. През 2019 г. дружеството закупи три газови когенератора и според разчетите на централата те ще бъдат пуснати в експлоатация през 2022 г. Една от големите централи в България прилага различни мерки за енергийна ефективност и инвестиране в модерни технологии, пише 24 часа.

„Близо две години работим за включването в експлоатация на газовите когенератори, които закупихме през лятото на 2020 г. Този проект е един от най-мащабните. Той е част от стратегическата цел на „Топлофикация Перник“, за намаляване на въглеродния отпечатък, съгласно зелената политика на Европа. Инвестицията ни е важна крачка към нашата зелена трансформация за производство на чиста енергия и към поетапната замяна на въглищата. За разлика от твърдите изкопаеми горива, при изгарянето на природния газ се отделят в пъти по-малко емисии„. Това заяви Ясен Кацаров, директор на топлофикационното предприятие.

„Началото на проекта бе дадено със закупуването на трите газови когенератора. Сумарната им номинална топлинна мощност е до 19,5 МВ, а електрическата – 21,6 МВ. „Топлофикация“ възнамерява да експлоатира генераторите до 8000 часа годишно и приоритетно в периода от май до октомври„, посочи Кацаров. „Изградихме площадката, на която са разположени новите мощности. Когенерационните съоръжения са монтирани в ново хале. През тези близо две години обособихме и спомагателни трасета за вода, пара, газ и други. Планираният разход на газ е 4500 нормални куб.м/час за трите когенерационни единици“, разказа Кацаров. По думите му с газовата когенерация няма да се емитират фини прахови частици и серен диоксид. „Чувствително ще спаднат и генерираните количества отпадъчна пепел, сгурия и гипс, както и ще се намалят емитираните замърсители от изгаряне на въглища“, допълни Кацаров.

Ясен Кацаров заяви, че изцяло подкрепят общите европейски усилия за декарбонизация и развитие на алтернативни енергийни източници. „Стремим се да пазим околната среда. Влагаме огромен ресурс, за да осъществим плавния и справедлив енергиен преход. Ние инвестираме в производството на чиста енергия. Заставаме изцяло зад зелената идея. Опитваме да направим съпричастни към нея клиентите и партньорите ни“, посочи Кацаров. Директорът подчерта, че „Топлофикация Перник“ разполага с очистващи инсталации и използва най-добрите техники за пречистване на фините прахови частици и емисиите.

„Инвестираме в производството на зелена енергия. Това е наша отговорност към обществото и околната среда. Дейността на предприятието допринася за поддържането на добър стандарт на живот в региона като един от най-големите работодатели в Перник. Когато става въпрос за устойчиво развитие, се стремим да бъдем добър пример за синергия между грижата за опазването на природата и инвестициите в енергийна ефективност“, сподели Кацаров. Той заяви, че тозипроектът за производство на енергия от природен газ е само част от усилията на предприятието за преминаването към зелена енергия.

„Паралелно с инвестицията в газовите когенератори, инвестираме в използване на биогорива за производството на енергия. Тази година внесохме ново инвестиционно намерение за оползотворяване на още по-голямо количество биомаса в дейността. Възнамеряваме да оползотворяваме биомасата в съществуващите четвърти и пети парогенератор, без да бъде променян капацитетът от 196 MWth и незначителна промяна на съществуващата технология. Биомасата представлява слама от пшеница, ечемик, царевица, оризови люспи, остатъци от дърводобив. Казано накратко, остатъци от селското и горското стопанство, от растения, както и преработени пелети. Тя е част от възобновяемите енергийни източници, които не замърсяват околната среда. В Европа биогоривата са част от енергийния микс на топлофикационните предприятия, именно защото са в пъти по-екологични от въглищата.“, обясни Кацаров.

 

Коментари

коментара