Млади жени чистят гробище, первърнало се в сметище

Снимката е илюстративна

Жители на пернишкото село Богданов дол ще се събират, за да почистят селското гробище, което се е превърнало в сметище от боклуци. Инициативата подде Елина Асенова, която е направила анкета в групата на село Богданов дол, за това кой би желал да й помогне в начинанието. 

В анкетата към момента са се отзовали седем души – шест жени и един мъж, видяхме от ZaPernik.com.

Акцията е предвидена за 24 април (събота) от 10:00ч.

Ето какво пише Елина:

„Здравейте, днес ходих на гробището – голяма мърсотия е там – пълно с боклуци и какво ли още не. Хайде да го почистим!Не може да е едно голямо сметище. Да съберем падналите дърветата , да окастрим храстите. Като за начало дори да съберем пластмасата,пак ще е начало. Предлагам деня за това да е 24 Април (събота), от 10 ч. Нека отделим 2 часа от времето си за почистване. Сговорна дружина планина повдига!Аз ще донеса чували и ръкавици. Донесете си и вие каквото прецените,че ще ви трябва. Ще се поинтересувам как може да се извози боклука. Идвате ли?“

Не е тайна, че гробищата из малките населени места са в плачевно състояние. Остатъците от храна и различни ритуали, както и остатъци от окосени храсти са направили от вечния дом на близките ни истинско сметище. Всеки чака неволята в лицето на местното кметство, но уви – боклуците си стоят и са хвърлени не от кмета, а от близките на покойниците. Става въпрос за това кой е длъжен и защо не си е свършил работата, но и за паметта на роднините ни.

Приветстваме идеята на богдановдолци и дано и други последват примера им. 

Коментари

коментара