„Топлофикация Перник“ се готви за ремонти през летния сезон

„След края на отоплителния сезон ние започваме редовните си ремонтни дейности на основните и спомагателни мощности, топлопреносна мрежа и абонатни станции. Това са съоръжения на доста години и се налага да се правят периодични обновления, за да са в изправност. Състоянието на едно съоръжение зависи от времето на експлоатация. Колкото по-дълго време дадена мощност работи на пълен капацитет, толкова повече тя подлежи на физическо амортизиране – загубена производителност и точност. Номиналните параметри се възстановяват чрез ремонти на конкретни участъци от топлопреносната мрежа „.

Това каза директорът на „Топлофикация Перник“ Ясен Кацаров. Той обясни, че вече работят по планирането и предварителната организация на лятната профилактика.

„Ще изготвим работна карта и графици на участъците, които имат нужда от ремонт. Ще информираме клиентите си няколко седмици по-рано за дните и местата, където ще извършваме ремонтни дейности“, заяви Кацаров.

„Профилактиката на съоръженията ни е важен и надежден метод за доброто им функциониране. На практика, дейностите по поддръжката включват планови възстановителни ремонти, профилактики, проверки, настройки, инспекции, а също така и дейностите по събиране и обработка на информация за състоянието на поддържаните съоръжения“, каза Кацаров.

По думите му превантивната поддръжка се извършва с цел да се предотвратят възможни повреди, които през отоплителния сезон могат да са причина за аварии.

Директорът на „Топлофикация Перник“ обясни, че те използват летните месеци, защото тогава парното не работи. Той посочи, че това предполага по-добри възможности за осъществяване на ремонтно-възстановителните работи.

„Тогава правим обстоен преглед на съоръженията, машините и оборудването за оценяване на работоспособността или оставащия им ресурс, както и осъществяваме редица други дейности, които по време на отоплителния сезон са невъзможни“, обясни Кацаров.

Ясен Кацаров посочи, че разходите за ремонт и поддръжка на оборудването са много скъпи. По думите му те не могат да си позволят да подменят изцяло топлопреносната мрежа, за това се опитват непрекъснато да организират по най-добрия начин ремонта на най-проблемните участъци.

„По този начин успяваме да я поддържаме в добро техническо състояние. Целта на профилактиката винаги е една и съща, а именно: осигуряване на надеждно, безопасно и ефективно функциониране на съоръженията, за да минимизираме възможността от аварии през зимата“.

Планираните ремонтни дейности ще се извършват при стриктно спазване на противоепидемичните мерки, подчерта директорът.

Коментари

коментара