„Топлофикация Перник“ иска да гори до 70 процента биомаса и да запази ниската цена на парното в града

„Топлофикация Перник“ е подновила инвестиционното си намерение за добавяне на биомаса към въглищата, съобщиха от общината. „Ако ни се позволи да го реализираме, възнамеряваме поетапно да достигнем до 70 процента биомаса и 30 процента въглища“, уточни пред БТА изпълнителният директор на топлоснабдителното дружество Ясен Кацаров. Предвижда се използването само на слама и други естествени неопасни материали от селското или горско стопанство.

Производителността на ТЕЦ „Република“ се запазва изцяло. Биомасата ще се гори в съществуващите четвърти и пети парогенератор, без да бъде променян капацитетът от 196 MWth и прилаганата технология. Според предварителните разчети в производството ще се влагат между 900-3000 тона въглища в денонощие и до 2100 тона биомаса. Годишно това са до 900 000 т въглища и до 693 000 т биомаса, уточняват от „Топлофикация“.

Промяната се налага заради непрекъснато растящата цена на въглеродните емисии, която в момента е около 25 евро/т, поясни Кацаров. По думите му необходимо е топлофикационното дружество да закупи стотици хиляди тонове емисии.

„При това положение няма как в дългосрочен план да запазим съществуващите цени. Освен това използвайки за гориво въглища в един момент ще станем неконкурентоспособни заради високите разходи за емисии“,

поясни Кацаров. Според него бъдещето на пернишката „Топлофикация“ е в използването на все по-малко въглища и преминаване към производства с по-ниски емисии на въглероден диоксид.
Очаква се при евентуално реализиране на инвестиционното предложение да се намалят количествата на основните производствени отпадъци – сгурия, шлака и дънна пепел от котли и летяща пепел от парогенераторите.

Сега в ТЕЦ „Република“ се изгарят въглища с пепелно съдържание между 55-65 процента, влага 10-16 процента и калоричност 1650 – 2300 kcal/kg. Очакваната минимална калоричност на биомасата е около 3000 kcal/kg. Прогнозируемото максимално пепелно съдържание в алтернативното гориво е до 5 процента и влагосъдържанието 20 процента. Т.е. пепелта от биомаса ще бъде до 20 тона/денонощиe, но ще се намали отделяната пепел от въглищата със 750 тона /денонощиe, уточняват от „Топлофикация“.

Основен замърсител при горенето на въглища са фините прахове частици, а при сламата те отсъстват, посочи Кацаров. По думите му при горенето на биомаса не се отделят серни окиси. Не се очаква генерирането на производствени, опасни, битови, и строителни отпадъци, различни по вид и количество от досега образуваните на площадката.

ПРЕДВИЖДА СЕ ПАРАЛЕЛНО ВЪВЕЖДАНЕ И НА ГАЗОВИ МОЩНОСТИ

„Топлофикация“ възнамерява да въведе паралелно и газови мощности, уточни Кацаров. Това са три газови когенератора, които от лятото са на площадката на ТЕЦ „Република“. Сумарната им номинална топлинна мощност е до 19,5 МВ, а електрическата – 21,7 МВ.“Топлофикация“ ще експлоатира когенерационните мощности до 8000 часа годишно и приоритетно в периода от май до октомври. Планираният разход на газ е 4 500 нормални куб.м/час за трите когенерационни единици.Няма да се емитират никакви прахови частици и серен диоксид. Азотните оксиди са до 250мг/Нкуб.м, въглероден оксид – до 100 милиграма/Нкуб.м.

По този начин ще се намалят влаганите като гориво въглища за една календарна година с до 330 000 тона.

„Смятаме, че ще могат да осигуряват през летния сезон необходимата гореща вода на потребителите. През зимата ще работят заедно с котела и ако той аварира, ще обезпечат част от необходимита топлина. Плановете са да заработят през лятото на 2021г.“,

каза Кацаров. Той уточни, че инвестиционните намерения относно добавяне на биомаса и природен газ няма да могат да се реализират тази зима, защото е необходимо да се промени комплексното разрешително. Топлофикационният директор обаче увери, че не се очакват сътресения в цените за абонатите.

Стремежът е да разнообразим горивата и да запазим цената, заяви Кацаров.

За започващия днес нов отоплителен сезон ТЕЦ „Република“ разполага със 70 000 т въглища на склад. Всеки ден се доставят нови количества, предимно от Пернишкия каменовъглен басейн. Ежеседмично пристига и по една влакова композиция с около 1 000 т брикети от Маришкия басейн. Те са с по-висока калоричност и комбинирайки ги с пернишките, получаваме смес, с която парогенераторът работи стабилно, увери Кацаров. Той не очаква сътресения през новия отоплителен сезон, единствено е притеснен от развитието на COVID.

Коментари

коментара