Започнаха да кастрират кучета по селата

Мащабната кастрация на домашни любимци, която предприе Община Перник продължава с пълна сила.

От днес мобилни бусове на сдружението „Четири лапи“ започват д минават през пернишките села и по списък ще прибират кучетата, на които стопаните са предварително пожелали да бъдат кастрирани. Животните ще се прибират в буса, ще се закарват в клиника, където ще бъде извършена манипулацията, а след това ще се връщат до вратата на собствениците.

Първото село, през което премина кучешкия бус е пернишкото село Черна гора. Там 40 стопани са изявили желание да кастрират домашните си кучета и да елиминират възможността те да се развъждат. Според предварителните списъци, които за първи път толкова подробно се правят в Община Перник, общо 71 кучета има в село Черна гора.

От тях цели 40 ще бъдат кастрирани. Селото е с постоянно население 260 човека. Нагласите на хората са позитивни и те откликват за решаването на проблема, който е не само личен, но и общ, за цялото ни общество.

Днес прибраните от ветеринарите кучета ще бъдат върнати утре на стопаните им. След това в сградата на Община Перник ще бъде проведена пресконференция по повод старта на кампанията.

Важно е да се подчертаят още веднъж ползите на стопаните на кучета. Кастрацията не е задължителна, но този който пожелае да я направи, може да го стори целогодишно, ще бъде записан в списък и ще му бъде насрочена определена дата за кастрация. В следствие на това, че е кастрирал кучето си, стопанинът се обсвобождава завинаги от такса куче, която за пернишко е 50 лв. на година. Кастрацията на домашните животни се поема изцяло от Община Перник  и е безплатна за стопаните.

Преди дни стартираха кастрациите за дошамните любимци на територията на град Перник. Много стопани се възползваха от кампанията и вече са кастрирали безплатно своите любимци в пернишкия приют, след което са си ги прибрали. Някои о тях споделят, че това е отговорност не само към животното и нежеланото му поколение, но и към обществото. Тъй като „ничиите“ кучета по улиците се появяват именно оттам – от домовете ни.

Коментари

коментара