В Перник пуснаха водата, Радомир на крачка от водна криза

От днес водата на перничани бе пусната теството за 24 часа, след над 200 дни воден режим поради пресъхването на язовир „Студена“. Кранът на софийската вода е спрян и Перник ще ползва вода от напълнения вече язовир. 

Не толкова розово обаче е положението в съседния град Радомир. Там буквално са на ръба на водна криза. Кметът Пламен Алексиев е пуснал писмо до министрества и иниституции да бъде възстановено аварийното подоподаване към града от помпена станция „Крепец“. 

Въпросната станция бе запечатана през декември 2019 заради водната криза в Перник.

Помпена станция „Крапец“ е резервна за високата зона на Радомир, село Копаница, ПСОВ „Батановци“ и махала „Андрейна“ на град Батановци. В момента те се захранват от помпена станция „Сиреняците“ в село Стефаново.

Ако не бъде пусната, прогнозите са, че до 3 месеца Радомир може да остане без вода.

През последните три седмици се наблюдава сериозно намаляване на водните количества в извора и все по-чести изключвания на помпите. Предвид наближаващия летен сезон, ако няма резервно водоснабдяване, съществува риск от бедствено положение, пише БНР.

В писмото си кметът на Радомир изтъква, че язовир „Студена“ вече се доближава до своя нормален експлоатационен обем, а за Перник е осигурено допълнително водоснабдяване.

Като допълнителен мотив той посочва, че довеждащият водопровод от станция „Крапец“ е изграден за резервно водоснабдяване именно на Радомир. Той е стоманени тръби, а липсата на вода в този вид водопроводи за дълго време създава опасност от разрушаването им заради корозия.

В свое писмо от 6 февруари тази година от общината вече настояха екоминистерството да предприеме спешни мерки за авариен ремонт на довеждащия водопровод от помпена станция „Опалово“ до Радомир.

Коментари

коментара