Общински съветници от ГЕРБ изригнаха: Кметът общува с нас чрез ZaPernik.com

Както вече писахме, общинските съветници от дясно изригнаха срещу нежеланието на кмета Станислав Владимиров да чете на глас пред тях отговорите на техни питания. Съветниците от ГЕРБ Денислав Захариев, Любомир Жотев и Милена Миланова изразиха остро позициите си на днешното заседание на Общински съвет.
Денислав Захариев – председател на политическата група на ГЕРБ в Общински съвет-Перник:

„Когато влизаш в управлението със заявка за открито управление, но отказваш да отговориш открито на въпросите на законодателния орган в общината, на въпроси, касаещи живота на перничани и развитието на нашата община, показва липса на уважение както към Общински съвет, но най-вече към хората, които са ти гласували доверие“.

Захариев изтъкна, че е прецедент в историята на Общински съвет кметският екип да отказва да отговори на питанията на съветниците. Той беше категоричен, че никъде в Закона не е разписано, че когато общински съветник изисква писмен отговор от кмета на общината, това означава, че дебат в зала не трябва да се провежда.

Любомир Жотев, общински съвеник от групата на ГЕРБ:

„Практиката да се изискват писмени отговори е старо правило, което гласи, че всичко, което се казва се забравя. Написаното остава. Но когато причиташ, това което си написал, това дава възможност отговорът да бъде аргументиран и достъпен за обществеността“

Милена Миланова, общински съветник от групата на ГЕРБ:

„Уважаемият кмет на Община Перник Станислав Владимиров нееднократно е демонстрирал своето отношение към Общинския съвет, неглижирайки го като орган, а комуникацията с него не е пряка, тя се осъществява посредством средствата за масова комуникация“.

„В последното си изявление пред общинския съвет, г-н кмете, Вие заявихте, че трябва да прочетем Закона, по който Вие работите, аз като един „лумпен“, се консултирах с адвокат, когото помолих да отговори на въпроса, който за дадох и на Вас : По кой закон работите вие и по кой работим ние – общинските съветници“,

попита реторично адв. Милена Миланова. Тя цитира Конституцията на Р България и в частност чл. 136 (1), който гласи: Общината е основната административно-териториална единица, в която се осъществява местното самоуправление. Гражданите участват в управлението на общината както чрез избраните от тях органи на местно самоуправление, така и непосредствено чрез референдум и общо събрание на населението. Адв. Миланова припомни, че орган на местното самоуправление в общината е общинският съвет.

Тя припомни още чл. 139:
(1) Орган на изпълнителната власт в общината е кметът. Той се избира от населението или от общинския съвет за срок от четири години по ред, определен със закон.
(2) В своята дейност кметът се ръководи от закона, актовете на общинския съвет и решенията на населението.

Адвокат Миланова прочете и записаните разпоредби в чл. 39 от ЗМСМА , гласящи: (2)Кметът на общината, съответно кметът на района, определя със заповед заместник-кмет, който го замества при отсъствието му от общината, съответно от района.
(3) В случаите по ал. 2, когато не е издадена заповед от кмета на общината, съответно от кмета на района, общинският съвет определя заместник-кмета, който да замества кмета на общината, съответно – кмета на района, до тяхното завръщане.

Зам. – председателят на Общинския съвет в Перник беше категорична, че не желае нито писмен, нито устен отговор на своя въпрос, с мотива, че не желае да слуша нито задочни обиди, нито задочни лъжи.

Коментари

коментара