Поклон пред всички вас – наши съвременни просветители! Ученици, превърнете трудностите в победи, а мечтите – в реалност!

Уважаеми дейци на културата, науката и изкуствата,
Уважаеми учители, студенти, ученици,
Уважаеми жители на област Перник,
Приемете моите най-сърдечни поздрави по повод 24 май – Ден на българската просвета и култура и на славянската писменост.
Тази година заради извънредната епидемична обстановка се налага да спазим необходимите мерки и да преживеем един по-различен празник. 24 май е ден, който осветлява миналото и бъдещето на българина.
Трябва да се гордеем с постиженията и всеотдайността на българските учители и преподаватели, които градят духовната крепост на писмеността, просветата и знанието. Поклон пред всички вас – наши съвременни просветители! Пред  усилията и стремежа ви да съхранявате и развивате нашата културна идентичност.
Нека бъдем достойни продължители на апостолското дело на Светите братя Кирил и Методий! Да насърчаваме стремежа към знание и духовност!
Вярвам,че незабравимият химн „Върви, народе възродени“, написан от Стоян Михайловски и Панайот Пипков, звучи в нашите мисли, зареждайки ни със сила и гордост.
Скъпи ученици, бъдете силни и смели пред предизвикателствата на живота! Превърнете трудностите в победи, а мечтите – в реалност! И не забравяйте – успехът се крие в самите вас!
Приемете моите пожелания да бъдете здрави, винаги духовно млади, усмихнати и позитивни!
Българите сме горд народ, оцелял през многовековните робства, защото през годините мъдро успяваме да съхраним нашето слово.
Бъдете живи и здрави, с вдъхновение следвайте мечтите си и постигайте творчески успехи!
Честит празник!
Инж. Емил Костадинов
Областен управител