Богати мъже, вино и звезди: репортаж от затворените зали на „Формула 1“

В края на април, третата в историята на Азербайджан,  „Формула 1“ се проведе в Баку. Състезанието беше невероятно грандиозно и остави много впечатления за феновете и зрителите. Сред тях е и кореспондент , проникнал в клуб „Падока“ – голяма VIP-зона непосредствено зад бокса, където всеки собственик на дебел портфейл има имунитет към изобилие от лукс.

Тихо, както в рая

Баку се срещна с празнота, необичайна за града, който имаше събитие от световна класа. Нито при пристигането си в азербайджанската столица, нито през всичките четири дни в града, успях да видя тълпи от фенове, обикновено наводняващи улици по време на големи спортни събития. Туристическите групи, разбира се, бяха лесно намираеми в близост до основните забележителности, но такива туристи не са достатъчни в дните на „Формула“.

Някъде местните жители също изчезнаха – празни улици, паркове, булеварди. „Всичко е в дън земя„, се шегуваха колегите. Къде жителите на града се криха от рева на двигателите и блясъка на огнени топки, дори и водачът на групата ни не знаеше.

Намирането на някой в ​​Баку, който знае всичко, е голям успех. Местната власт направи много промени в пътната инфраструктура. Често дори местните хора се объркваха накъде водят новите пътища. Винаги получаваш същия прост отговор – „не знам“, „Обърнете се към полицията“, „погледнете в сайта“, когато попиташ нещо, свързано с транспорта.

Двудневен престой в Paddock Club е на стойност около 3000 евро. Цена, сравнима с тези в най-скъпите точки на Абу Даби, Сингапур и Монако.

Преминавайки през всички бариери за сигурност, гостите първо влизат в първата зона на фоайето. От него с един поглед може да се види края на стартовата линия, където пилотите ускоряват до 320 километра в час или повече, и първия завой на пистата.

Там може да прекарате известно време в близост до огромната писта, пиейки уиски на бара.

Следващата стая прилича на детска площадка: всичко е направено от симулатори, които са заети от деца. Те си правят някакви собствени шампионати, царуват тийнейджърски закони и ако не сте на 12 години, тогава не се вписвате добре в обстановката.

Изцяло голям ресторант-бар-клуб разделя общите части и частните зони, където са разположени представители на спонсориращите компании, състезателни екипи и техни гости – бизнесмени, политици, известни личности – там можеш да завържиш полезен контакт с всички тях.

Предимствата на Paddock Club, по-специално достъпът до зоните, затворени за обикновения човек е, че позволяват да вдишате атмосферата на шик. На такива места може да видите тайната на успеха на „Формула1“ като световна марка: целият персонал, от сервитьора до технолога знаят напълно своята задача и усъвършенства действията си до максимален предел. Всички са заети, всички са в бизнеса.

Докато обикновените зрители чакат да зърнат своя идол за секунда, същият идол прекарва минимум час при тези, които плащат за банкет във вип клуба.

Може да забележите изключителност във всичко – безупречна развлекателна програма, ексклузивно меню, изключителни напитки, в това число подаръци. В Баку тази година партито на знаменитостите се оглявява от Кристина Агилера.

Екипите от Формула1 въпреки, че изглеждат като екипаж на космически кораб са доста общителни момчета. Не отказват съвместна снимка, винаги разменят няколко думи с хората.

И въпреки целият този лукс, въпреки огромната трибуна, сцената в Баку не се напълни със зрители дори в деня на състезанието, което според редовете на Гран При е истинско фиаско. Нито присъствието на звездите, нито присъствието на президента, нито награждаването на победителите можеха да запълнят свободните места.

Коментари

коментара