Това е проклето място – доклад от ада на Земята

Журналист, автор във видео канала „Home Sweet Home“, който прави клипчета от затънтени кътчета на планетата, реши да посети Хаити – обедняла и опасна страна.

Това е разказ за вуду ритуали, войни , банди, развлечения на местната младеж и за това как да живеем в Хаити няколко седмици и да не се превърнем в зомбита.

Лошият остров

Гугъл и Ютюб са пълни с кадри от съсипани улици от земетресението, гробове на жертвите, масови битки за храна, в същото време ужасни статистики за смъртност и епидемии в Хаити.

„Ако ходите по улиците на Хаити с хубав часовник на ръка, те няма да ви застрелят, просто ще отсекат ръката ви с мачете, за да вземат часовника“, казва човек, посетил острова.

Снимам документален проект „Аз искам дом“ – серия за живота на хората в места и страни с лоша репутация. Хаити е на върха на класацията, изпреварвайки дори Пакистан. Нервно мачкам в джоба си сертификат за ваксинация срещу жълта треска и слушам по радиото за „опостушителния ураган Мария – пета категория, който опустошава Доминиканската република и Пуерто Рико и се движи към Хаити.

Пристигнах. Стаята е тъмна, защото няма електричество. Придружава ме Стефан, който работи там като част от китайската благотворителна мисия в продължение на няколко месеца. Няколко минути след голямото разрушително земетресение, хаитяните са излезли по улиците, за да посрещнат второто идване на Исус. Те вярваха, че края на света е дошъл.

Спим на пода с пет момчета в спални чували. На улицата над дупка, изкопана в земята има тоалетна чиния. В повечето части на града няма течаща вода. Водата за готвене и санитарни нужди трябва да се купува бутилирана в специални щандове. Ето защо не се мие – това е лукс.

Трябва да подготвя материала и да потърся герои за интервюто, но в продължение на пет дни се разхождам по улиците и не знам какво правя. От всички страни чувам агресивни викове, придружени от подходящи жестове винаги, когато извадя камерата си.

Ежедневната рутина е възможно най-проста: събуждам се на зазоряване, излизам на верандата, сядам, ако имам батерия в смартфона, влизам във Фейсбук и слушам рап музика. След това отново седя. Бързам да заредя телефона си на място, където има ток няколко часа дневно.

Коментари

коментара