20 милиона души посетиха гроба на Тито

Йосип Броз Тито (1892-1980 г.), живият президент на Социалистическа федерална република Югославия, почина на този ден преди 38 години.

Тито е лидер в борбата срещу окупаторите от 1941 до 1945 г. Той е дългогодишен лидер на комунистическата партия на Югославия и командир на въоръжените си сили от края на Втората световна война до смъртта му през 1980 г. Той е един от основателите на Движението на необвързаните, в което бяха обединени държави от няколко континента, които не принадлежат към нито един от двата доминиращи в това време Западен и Източен блок – НАТО и Варшавския договор.

Мненията за неговата роля и работа са противоречиви. За едни той е символ на социалната справедливост, по-добър и по-сигурен живот, с голяма външнополитически репутация, а за други диктатор с огромна политическа власт, който се е разправял жестоко с политическите си опоненти.

Йосип Броз Тито починал на 4 май 1980 г. в Клиничния център в Любляна. Той бил погребан в Белград в Дома на цветята. Гробът му е бил посетен от над 20 милиона души.

Коментари

коментара