Бойко Борисов: Не може да не сме щастливи, че коридор 8 от Скопие до България ще излиза на Перник

Чакаме писмо от ЕК с разрешение директна тръба от „Турски поток“ да идва към България, а целта е да не бъдем енергийно зависими. Това стана ясно от коментар на премиера Бойко Борисов по време на годишната посланическа среща, организирана от външния министър Екатерина Захариева, пише Монитор.

Пред родните дипломати премиерът изтъкна предимствата на газовия хъб „Балкан“, който страната ни иска да изгради, за да се превърнем в основен транзитен център в региона. По думите му именно хъб „Балкан“ е разковничето, особено след старта на проекта „Турски проект“. „Защото клиентите ще дойдат и ще купуват на хъба. И тогава ние ще сме транзитьори, ще взимаме транзитните такси и сме в играта. Това е моята политика, която следвам неотлъчно, защото иначе България ще остане само клиент“, заяви Борисов и допълни, че е предупредил евролидерите – „Казах им, че аз ще си подпиша, в лицето на министерството на енергетиката и пътната карта за 15,7 млрд. куб.метра газ от „Турски поток“ към България. Сега чакам писмо от ЕК дали ще ми разрешат или не да започвам преговори и за директна тръба към България. Защото докато се чакат тези процеси всъщност целия регион стана зависим от Турция“, коментира Борисов.

По думите му през октомври с гръцкия си колега Алексис Ципрас ще положат първа копка на газовата връзка с Гърция. Ще покани Ципрас и на съвместното правителствено заседание с Румъния,  което ще се проведе в началото на септември във Варна.
Той изрази съжаление, че проектът „Южен поток” е бил спрян защото не отговарял на правилата. Сега обаче хъб „Балкан” отговаря на всички изисквания.
„Натовска Турция, натовска Гърция и натовска Италия без съобразяване с норми подписаха „Турски поток“ и „Посейдон“, а в същото време „Набуко” беше хвърлен в канавката”, каза Борисов. По думите му сега не случайно излиза – ”Турски поток”, който ще транзитира същото количество газ от Русия, което в момента идва от Украйна, през България до Истанбул.

„Трябва да си заровил глава в пясъка, за да не знеш, че като дойде газа, транзита към България ще спре”, казва той. Именно в тази връзка той обясни, че хъба „Балкан” е от важни значение и чрез него ще може дори да изнасяме втечнен газ от Гърция до Урайна.

По думите му България прави газовия хъб, защото има най-добрата газопреносната мрежа.
Борисов припомни срещите си в Триест, Солун, а преди това в Дубровник. По време на срещата на върха в Триест е договорено коридор 8 да бъде включен в Берлинския процес.

”Не може да не сме щастливи, че коридор 8 от Скопие до България ще излиза на Перник”, каза той и добави, че в момента се правят проучвания дали пътя не може  да стигне до магистрала „Струма” при Сандански. Страната ни е получила аванс и за изграждане на София – Белград. Именно инфраструктурната свързано и с останалите страни на Балканите е приоритет, стана ясно от думите на премиера.
Той обясни още, че около 6-7 млрд лева са дали общо за Белене, КТБ, американските централи, а сега и 30 млн.за полицаите. Вместо за това обаче тези пари можели да отидат за пенсии, заплати, оборудване.

„Не знам как си отварят устата да говорят от опозицията, защото всичко това сме го наследили“, коментира Борисов.
Премиерът изтъкна и днешното решение на кабинета за пос терминали в консулства и посолства, след като МС е забранило касовите плащания.

Борисов пък изтъкна, че има жестока съпротива от страна на администрацията срещу мерките, който кабинетът приема срещу бюрокрацията.
Премиерът обясни, че се работи и системите ни да са защитени от хакерски атаки, а поводът бе питане на част от дипломатите, че има все още задгранични представителства без защитена връзка.

„Щом в Русия и САЩ върнаха пишещите машини. Не електрически, а чук-чук-чук, от  времето на Щирлиц”, заключи в шеговит тон  Борисов.
Утре пък се открива връзката между Тракия и Марица при Плодовитово.

Коментари

коментара