До Бойко Борисов! Ред ли искате в държавата… Никога няма да го има, докато никой не носи отговорност


Преди дни реших да сигнализирам за неправилно паркиран автомобил в ЗЕЛЕНА зона в София, който освен всичко беше спрял на една педя от моята кола така, че нямах възможност да изляза. Исках някоя инстанция да санкционира нарушителя, но установил, че такава няма. Нито Градска мобилност, нито Полиция, нито 112… Никой.

Автомобилът е спрял точно преди знака за Зелена зона на ъгъла на ул. Триадица и ул. Веслец в София.
Звъннах на 112, уж те са тези, които трябва да решат кой има компетентността да санкционира автомобила /собственика/. Приеха сигнала и аз зачаках. След 32 минути без резултат се обадих отново на 112 да видя какво става, все пак не мога да изляза с автомобила си. От там ме посъветваха да се обадя в Градска мобилност. Обадих се. Споделих болката ми и решиха да ме прехвърлят на отдела за Паяци. Свързаха ме, а от там казаха, че нямат основание да вдигнат колата и трябва да се свържа с КАТ или районното полицейско управление, което отговаря за района.

Свързах се и с тях. В случая 05 РУП – СДВР. От там ми потвърдиха, че са получили сигнала от 112, но не могат да направят нищо, тъй като въпросната кола е фирмена и нямат никакви координати на собственика за да го уведомят да премести колата си. Въпреки това изпратиха патрул, за което благодаря на дежурния офицер /направи го, защото се познаваме/.

Междувременно отново се обадих на Градска мобилност да проверя, по-точно да се уверя, че автомобила не е заплатил Зелена зона /1 лев на час/. От там ме обясниха, че нямат право да ми дават такава информация и пожелаха да ме прехвърлят към отдел „Скоби“. Говорих и с тях. Не могат да предприемат никакви мерки.

Пожелах поне да ми отговорят на въпроса: Автомобил, който е паркирал, макар и преди знака Зелена зона, но в зона и район, който е изцяло Зелена зона не следва ли да заплати с СМС или талон? И ако няма заплатен престой, не следва ли да му бъде поставена скоба? Отговора им бе, че трябва да отида в централата на Градска мобилност и да задам въпроса си там писмено за да ми отговорят.

Пълен абсурд. 

Та, като дойде патрула на 05 РПУ се изненадах, че вместо да предприемат някакви адекватни действия, то патрула ми взе личната карта. Направи някаква проверка и след това ми заяви с тон, което не му прави никаква чест, че с три четири маневри ще мога да изкарам колата си. Поисках собственика на колата да бъде санкциониран, тъй като очевидно е спрял на ъгъла и затруднява движението, а той ми обясни, че това е работа на КАТ и ако искам да бъде санкциониран да се обадя на КАТ.

Теглих му една с поглед, а другата на ум, взех си личната карта и отидох в колата си.
Изкарах я с две маневри, което съобщих на висок глас на полицая и си тръгнах замислен.
112 + КАТ + 05 РПУ + Градска мобилност си прехвърлят топката помежду си. А аз чакам час и 38 минути за да видя какво ще стане и кой какви права има.

Това е масова практика в централния район на София. Паркират така, че да са преди знака за Зелена или Синя зона. Пречат на движението, но никой не може да предприеме нищо спрямо тях… Простете… Никой НЕ ИСКА да предприеме нищо.
Ред ли искате в държавата… Никога няма да го има, докато никой не носи отговорност.

Коментари

коментара