Меркел и Путин се оправиха

Канцлерът на Федерална република Германия Ангела Меркел пристигна на посещение в Руската федерация – първото по рода си от 2014 г., когато „зелените човечета“ на Москва анексираха Кримския полуостров. Експерти и политици не очакват същесветни резултати от преговорите с държавния глава Владимир Путин, които се провеждат в черноморския курорт Сочи. Позицията на Берлин спрямо Москва остава непроменена, затова и визитата на Меркел бе характеризирана като „дежурна“.

Германският канцлер Ангела Меркел призова всички страни в конфликта в Украйна да работят за прекратяване на огъня, както предвиждат Минските споразумения, предава Reuters.
Меркел подчерта, че прилагането на тези споразумения може да доведе до свалянето на наложените от Европейския съюз санкции срещу Русия.
„За мен целта е да се достигне до такъв момент при изпълняването на Минските споразумения, който ще позволи на Европейския съюз да свали санкциите си срещу Русия“, допълни Меркел след срещата с руския президент Владимир Путин в Сочи.

Германия остава водещ икономически партньор на Русия, като от началото на 2017 г. стокооборота между двете страни се е увеличил с над 40%, заяви руският президент след срещата си с германския канцлер Ангела Меркел в Сочи, предава РИА Новости.
„Русия се стреми да изгради сътрудничеството си с Германия въз основа на принципите на взаимната изгода, уважение, равноправие и отчитане на интересите на другия. Независимо от дадените политически трудности и колебанията на глобалната икономическа конюнктура, Берлин остава водещият външнополитически икономически партньор на нашата страна“, подчерта Путин.
„Обсъждайки положението при двустранната търговия, ние с удовлетворение констатирахме увеличения ръст на стокооборота: за януари – февруари неговият обем е нараснал с 43%. Ще отбележа също така, че Германия е най-големият купувач на природен газ, доставките от Русия покриват почти 35% от потребностите на немския пазар“, допълни държавният глава.

Коментари

коментара

Be the first to comment

Leave a Reply