Новина от Москва – плащаме с Пътна карта за "Белене"

Адвокатите на "Българския енергиен холдинг", НЕК, "Росатом" и "Атомстройекспорт" започнаха дискусии по условията за изплащане на парите за оборудването за АЕЦ "Белене". Това съобщиха от енергийното министерство в съобщение под заглавие "Изготвя се Пътна карта за изплащане на дължимите суми по арбитражното решение за "Белене".

Международният арбитражен съд в Женева осъди НЕК да плати на руснаците над 628 млн. евро заедно с лихвите. За всеки ден забава се трупат и допълнителни лихви в размер на близо 170 000 евро.

В Москва днес се е провело второ заседание на работната група между представители на БЕХ, НЕК и руските дружества. В срещата са участвали министърът на енергетиката Теменужка Петкова, зам.-министърът на финансите Кирил Ананиев и първият заместник генерален директор на „Росатом“ Кирил Комаров.

<!–DOCTYМинистър Петкова е информирала руската страна за приетия от Народното събрание специален закон, с който ще бъде предоставена държавна помощ за изплащане задълженията на НЕК. Същият закон предвижда плащанията от българска страна да се извършат на база подписано споразумение между двете страни.

От енергийното министерство съобщават, че двете страни са препотвърдили отличното сътрудничество за удължаване живота на двата блока на АЕЦ „Козлодуй“. До края на октомври т. г. предстои завършване на дейностите по удължаване срока на работа на V блок, а дейностите по VI блок се изпълняват по график.

Теменужка Петкова и Кирил Комаров. Снимка Министерство на енергетиката

 

Източник: Клуб Z

Коментари

коментара