The answer, my friend, is blowin' in the wind (ВИДЕО)

Нобеловата награда за литература тази година бе присъдена на Боб Дилан. За мнозина това бе изненада, тъй като Дилан все пак не е писател. От друга страна песните му се известни най-вече заради текстовете си.

Независимо какъв етикет ще се сложи на Дилан и независимо какви награди ще получи или няма да получи той отдавна има запазено място в световната култура. Дилан е един от най-прочутите автори на песни през XX в., който си е спечелил признанието както на публиката, така и на каймака на популярната музика. Той е култова фигура за поколението на т.нар. бейбибумъри (родените на Запад и най-вече в САЩ през 40-те години), като значението му не само като музикант, а и като обществена личност е огромно. Влиянието му дори върху "Бийтълс" съвсем не се изчерпва с факта, че ги е посветил в пушенето на трева: Here I stand head in hand Turn my face to the wall…

Ето някой от неговите най-популярни песни:

 

 

Песните на Дилан имат многобройни кавърверсии, при това от някои от най-известните изпълнители в света. Ето например виждането на Ерик Клептън за това как би трябвало да звучи Knocкin' on heavens door.

Ето мнението и на Guns n' roses по въпроса.

Джими Хендрикс открито признава, че е голям почитател на Боб Дилън и дори изтъква, че в начина си на пеене е повлиян от него.

Още една група, Byrds, чиито кавър на песен на Дилън е един от най-големите й хитове.

И черешката на тортата – може би най-известното парче на Дилън, изпълнено от една от най-известните групи на земята.

Това парче не е посветено на Rolling stones, нито пък Мик Джагър и компания са взаимствали името си от него. Малка подробност, която обаче не отнема ни най-малко от величието на Боб Дилън.

Източник: Клуб Z

Коментари

коментара