Спете спокойно – водата ще поскъпва, но плавно

Иван Иванов. Снимка Веселин Боришев

Водата ще поскъпва, но това ще става плавно и ще бъде съобразено с възможностите на потребителите да плащат за ВиК услугите. Това каза за БНР председателят на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) Иван Иванов по повод искането на водните дружества за скок на цените средно с 10-20 на сто още от следващата година.

"Нашите решения ще бъдат такива, че да не допуснат скокообразно повишаване на цената на ВиК услугите. Отчитаме, че има необходимост от инвестиции във ВиК сектора за подобряване на качеството на питейната вода, за намаляване на загубите, за дейности по пречистване, но при всички положения ще се съобразяваме с възможностите на българските граждани да ползват и заплащат тези услуги", коментира Иван Иванов.

На заседания на Комисията за енергийно и водно регулиране днес са били обсъдени заявления от ВиК-оператори за утвърждаване на цени на водоснабдителните и канализационни услуги. Окончателните решения ще бъдат публикувани след закритото заседание на КЕВР на 31 октомври, съобщават от комисията.

Водните оператори са предложили повишение в цените на услугите си през 2017 г. средно с 10-20%, а в петгодишен план – от 30 до 50 на сто.

Водата в София да поскъпне с 32 процента през следващата година, поиска преди дни столичното ВиК дружество. От думите на Иван Иванов обаче се разбра, че това едва ли ще се случи. Според разчетите на компанията в следващия петгодишен период трябва да има 73% ръст на цената.

Ще има увеличение и в Пловдив през 2017 г., но още не е определен процент. В КЕВР е подаден петгодишният бизнес план за развитие на ВиК-Пловдив, съобщи главният инженер на водното дружество Антон Гълъбов. Съгласно новата програма за развитие ще се уточнят инвестициите в Пловдив и областта и едва тогава ще се определи с колко ще се повиши цената.

Под 30% ще е поскъпването на водата в Пловдив, коментираха експерти след заседанието на КЕВР. Сега пловдивчани плащат за кубик питейна вода по 1,73 лв. Ако в края на месеца комисията приеме бизнес плана, цената може да отиде до 2,10 лв.

 

Източник: Клуб Z

Коментари

коментара