МС обсъжда промени, свързани с обучението за работа с новите технологии в медицината

Министерският съвет /МС/ ще разгледа промени в Закона за съсловната организация на медицинските сестри, акушерките и асоциираните медицински специалисти.

Промените са свързани с обучението за работа с новите технологии в медицината. Измененията предвиждат професионалното развитие на специалистите да гарантира, че те ще подържат и повишават теоретичните знания и практическите умения, които са необходими за осигуряване на качествени здравни грижи. Различни квалификационни нива ще удостоверяват, придобити знания, умения и компетентност, за период от всеки пет години практика. Въвеждането на нивата ще гарантира сигурността и безопасността на пациентите.

В концепцията „Цели за здраве 2020-та“ е записано, че специалистите по здравни грижи, ще бъдат подкрепяни от държавата, за да имат по-лесен достъп до учене през целия живот. В Регистъра на специалистите са вписани 23 400 медицински сестри, 3200 акушерки, близо 1000 рехабилитатори, още толкова рентгенови лаборанти, 900 фелдшери. Те са потенциалните участници в продължаващото обучение.

Източник: БНР

Коментари

коментара