Посрещаме мощите на свети Лука Симферополски

Посрещаме мощите на свети Лука Симферополски

Руската патриаршия дарява на Пловдивската света митрополия част от мощите на свети архиепиоскоп Лука Симферополски. Посрещането на светинята ще бъде в събота на 22 октомври от 18.00 часа в митрополитския храм „Света Марина.
Светите мощи ще донесе Негово преосвещенство Богородският епископ Антоний от Руската православна църква, дар от Московския и на цяла Русия патриарх Кирил на Пловдивската света митрополия и православните българи. Непосредствено след посрещането на светите мощи ще започне празничната архиерейска вечерня. Мощите ще останат в храма за поклонение на вярващите, където й ще се съхраняват. На следващия ден в едноименния митрополитски храм от 9.00 часа ще бъде отслужена и празнична ахиерейска света литургия.

Свети Лука, хирургът в расо

Архиепископ Лука, в света Валентин Феликсович Войно-Ясенецки, е роден на 27 април 1877 година. Завършва гимназия и рисувално училище, а в 1903 г. и медицинския факултет на Киевския университет „Св. Владимир“. Защитава докторска дисертация, работи като хирург в Ташкент и преподава в Медицинския факултет. Оглавява катедрата по оперативна хирургия и топографическа анатомия в Държавния Туркестански университет.
През 1921 г. е ръкоположен за дякон, а след седмица и за йерей.
Продължава да се занимава с хирургия. Две години по-късно приема монашеско пострижение и името на св. Лука – апостол, евангелист, лекар и художник.
Приема архиепископски сан в най-тежките за Руската православна църква времена, в епохата на жестоки репресии и гонения. От 1943 до 1946 г. преосвещеният Лука е последователно архиепископ на Красноярск, на Тамбов и Мичурин и на Кримска и Симферополска епархия.
Подобно на апостол Лука и той е лекар, художник и писател, написал и оставил книги на медицинска и духовна тематика. Особено интересна е книгата му „Дух, душа и тяло“.

Представя се в Господа на 11 юни 1961 година. В този ден Църквата празнувала паметта на всички светии, просияли в Русия. Скоро на гроба на светителя Лука започнали да се случват множество изцеления.
През 2000 година с решение на Архиерейския събор на Руската православна църква светител Лука Войно-Ясенецки е причислен и към лика на руските светии. Мощите му се съхраняват в катедралния храм на Симферопол./Марица.бг

Източник: Pik

Коментари

коментара