"Яневагейт“: Светле, абе приготви има една червена папка

Ченалова и Янева. Колаж Клуб Z

Сайтът за разследваща журналистика „Биволъ“ публикува поредна порция записи от „есенния сезон“ на т.нар. „Яневагейт“ – скандалът с изтеклите разговори между бившата председателка на Софийския градски съд (СГС) Владимира Янева, бившата съдийка Румяна Ченалова и адвокат Момчил Мондешки.

В най-новите от серията записи, чиято автентичност Ченалова многократно потвърди, Янева поръчва на „Светла“ да приготви „една червена папка с една докладна от Топчийска“, в която има „едно решение подпъхнато за Мими Петрова“. Янева поръчва по телефона всичко да бъде сложено в един плик, а после „Илиян“ да ги донесе при нея. Във втория запис Мондешки се интересува дали „Светла“ е свършила работата и препоръчва на Янева да отиде „да си събереш“.

От разговорите не става ясно точно какво е било изнесено от СГС. По-рано днес Висшият съдебен съвет отново отказа да изслуша главния прокурор Сотир Цацаров по „Яневагейт“, след като Калин Калпакчиев направи такова предложение.

Ето пълното съдържание на последните две части от записите. Едната е отпреди Янева да научи за отстраняването си, а втората е след това:

 

М: Там където казах ли ти да ги изхвърлиш просто? Или ги прибери в тебе, но да не са там.

Я: Искаш ли да накарам Илиян да иде да ги вземе да ги донесе?

М: Моля ти се (въздиша тежко). Ще се мъчат нещо друго да направят, ако излезеш оттам.

Я: Светле, абе приготви има една червена папка с една докладна от Топчийска, сещаш ли се за коя ти говоря. А така. Въпросната. С едно решение вътре подпъхнато за Мими Петрова. Сложих го вътре. Сложи ги в един плик и звънни на Илиян и му ги дай. Имам, добре, мерси. Добре, ОК, хайде.

М: Какво имаш?

Я: А, за отпуската само… Илиянчо, абе отиди вземи от Светла едни документи и ги донеси тука, където ме остави и като си тука ми звънни да излеза да ги взема. Айде, айде…

Я: Слава богу, че свърши цялата тая агония.

М: Какво е свършило, нищо не е свършило, стига и ти.

Я: Как да не е?

М: А наказателното кой ще го гледа, къде ще го гледат?

Я: В градска прокуратура.

М: Оная папка измъкнала ли е Светла от стаята ти? Имат ли право да ти запечатат стаята?

Ч: Глупости, ще я запечатват.

М: Кажи на Светла да ти събере. Ти що покрай всичко не отидеш само да си събереш…

Я: Е, ся няма да ходя, утре ще отида или понеделник

Ч: Добре, че не е Галя Георгиева да ти прасне веднага, да ти изземат делата като мойте.

 

Ръководството на Софийския градски съд е изпратило отговори до „Биволъ“ по повод новите записи. Тези отговори изясняват кои са споменатите други имена:

"Едно от споменатите в стенограмата на разговора имена, е Светла. Вероятно  става въпрос за Светла Касабова, която е изпълнявала длъжността секретар на председателя по времето, когато административен ръководител на СГС е била Владимира Янева. Освен това Светла Касабова, заедно с още една служителка са съвместявали поста административен секретар и са си разделяли заплатата за тази длъжност. От 15.02.2016 г. Светла Касабова не е служител на СГС. По данни на нейни колеги, тя работи във Върховния административен съд.

Другото споменато лице е само с фамилията Топчийска. В момента в Софийски градски съд има две служителки с такава фамилия – майка и дъщеря. Майката е Диана Топчийска. По времето, когато председател на СГС е била Владимира Янева, тя е била ръководител на деловодството на „Търговско отделение“. Със заповед на Калоян Топалов от 16.10.2015 г. тя е освободена от тази длъжност и към момента е редови деловодител в „Гражданско отделение“ –  Първоинстанционни състави. Нейната дъщеря Катя е деловодител в Наказателно отделение, но не е работила със съдия Мими Петрова, чието име също е споменато.

В разговора присъства и името Илиян. Най-вероятно става въпрос за Илиян Александров, който изпълнява длъжността шофьор на председателя на СГС.

На въпросите ви за „червената папка“ и какво е имало в нея не можем да отговорим, тъй като в разговора не се съдържат достатъчно данни. В Софийски градски съд всички наказателни дела се подвързват с червени папки. Папки с цветни корици, част от които също червени, се използват за различни документи. Папките със СРС са бели."

Източник: Клуб Z

Коментари

коментара