Защо на Израел му отне толкова време да се справи с атаката на Хамас от Газа?

Някои се питат къде бяха израелските отбранителни сили в онези дълги часове, докато бойци на Хамас обикаляха на воля из общности близо до Газа.

„Армията напълно се провали като сила за бързо реагиране“, каза един израелец, посочвайки как някои от общностите, които бяха атакувани, трябваше да разчитат на собствените си сили за гражданска защита, докато чакаха военните да пристигнат.

Пълният отговор защо се е случило това ще отнеме известно време, докато се появи. Но изглежда сякаш изненадата, мащабът и скоростта надвиха защитните сили, които бяха неравномерни и неподготвени за това, пред което бяха изправени.

Изненадата беше решаваща при нападението на Хамас.

Израелското разузнаване не успя да проникне в плана на Хамас за атаката. Групата изглежда е предприела дългосрочна програма за измама, за да създаде впечатлението, че е неспособна или не желае да започне амбициозна атака.

Той също така практикуваше добра оперативна сигурност, вероятно пазейки електронните комуникации.

Тогава Хамас разчиташе на безпрецедентния мащаб и скорост на това, което последва.

Хиляди ракети бяха изстреляни като прикритие. Но имаше и удари с дронове върху оборудването за наблюдение, което Израел използва на граничната ограда, за да наблюдава какво се случва. След това тежки експлозиви и превозни средства са направили около 80 пробиви в защитната ограда.

Моторизирани делтапланери и мотоциклети също бяха включени, тъй като между 800 и 1000 въоръжени мъже нахлуха от Газа, за да атакуват множество обекти.

Тези тактики на роене изглежда са успели да преодолеят отбраната на Израел – поне за известно време.

Такава гама от дейности би довела до хаос в израелските командни и контролни центрове, които и без това бяха тихи в една съботна сутрин, която беше и религиозен празник.

Някои от бойците на Хамас се насочиха към цивилни общности, докато други се насочиха към военни постове. Имаше шок, че тези аванпостове бяха толкова слабо защитени, че можеха да бъдат превзети, с публикувани изображения на израелски танкове в ръцете на Хамас.

И дупките в границата останаха отворени достатъчно дълго, за да позволят заложниците да бъдат взети в Газа, преди в крайна сметка да бъдат използвани танкове, за да ги затворят.

Отбраната изглежда е разпокъсана – израелските сили за сигурност и отбрана през последните месеци бяха по-фокусирани върху Западния бряг, отколкото върху Газа, потенциално оставяйки пропуски. И Хамас може да е разчитал на разделенията в израелското общество относно политиките на премиера Бенямин Нетаняху, за да отвлече вниманието на сигурността.

Военният и разузнавателният капацитет на Израел отдавна е оценен като най-добрият в Близкия изток и един от най-добрите в света. Но може и да са подценили способностите на опонентите си.

Атаките са сравнени с тези от 11 септември в САЩ, когато никой не е предвидил, че самолетите могат да бъдат използвани като оръжие. Това често се нарича „провал на въображението“.

И подобен провал на въображението може също да бъде един от проблемите за Израел, оставяйки го неподготвен за нещо толкова амбициозно от неговия враг.

Тези опасения със сигурност ще бъдат част от дългосрочните разследвания, които вероятно ще се проведат. В краткосрочен план обаче фокусът ще бъде върху изработването на това какво да правите по-нататък, вместо да гледате назад.

Коментари

коментара