Отново кървава неделя в Турция.18 убити и 27 ранени

Десет турски военни и осем цивилни граждани бяха убити в неделя при взрив на камион- бомба, съобщи Ройтерс. 27 души, сред тях 11 войници, са били ранени от взрива, който удари участъка на жандармерията в Дурак, на 20 км от град Шемдинли, един от най-често подлаганите на терористични атаки райони в Турция.

Атаката е извършена малко преди 10 часа днес на пътя Шемдинли – Юксекова в провинция Хаккари по време на паспортен контрол. Колата-бомба принадлежи на кюрдска сепаратистка терористична групировка, се посочва в официалното изявление на командването на въоръжените сили, цитирано от Анадолската агенция. Ранените полицаи са транспортирани в болница, пътят е затворен за движение. Мощният взрив е разрушил близо 15 метра от пътя пред участъка, пробитата яма е с дълбочина 6-7 метра. В района се провежда широко-мащабна операция по издирването на терористите, подкрепена от военна авиация.

Провинция Хаккари, където се намира този район, е близо до границата с Ирак и Иран и едно от основните бойни полета на ПКК.

Според очевидци малък камион приближил пропускателния пункт за превозни средства и пренебрегнал заповедта да спре. Така принудил жандармерията да открие огън и се детонирала бомбата вътре в камиона. Там е имало около 5 тона експлозив, според официалните власти.

Днес се навършват 18 години, откакто лидерът на ПКК Абдулла Юджелан избяга в Сирия, преди да бъде заловен от турските специални сили, една година по-късно. Оттогава той е в затвор на остров, близо до Истанбул.. 

Енергийният министър Берат Албайрак призова днес на международна конференция в Истанбул за повече солидарност и съпричастност с Турция.

"Този огън на терора изгаря нашата страна, целия район и света всеки ден. Трябва да покажем повече искренност в този процес", каза той.

В Юксекова бе арестуван и предаден на съда полицейски служител, който от брониран автомобил по време на работа откри стрелба с картечница по 6-етажен магазин за мебели и уби 4 души, ранени са двама. Все още не са известни причините за инцидента. При разпита задържаният полицай е заявил, че картечницата сама се е задействала и е открила огън по сградата

Източник: Клуб Z

Коментари

коментара