„Черен петък“ или „Black Friday“ – какво е това явление, което мнозина очакват с нетърпение всяка година

Всеки съвременен човек, който прави покупки в супермаркети, хипермаркети, онлайн магазини, е добре запознат с понятия като „промоция“ и „разпродажба“ и горе-долу запознат с понятия като „Черен петък“ или „Black Friday“. Днес ви каним да се потопите малко в историята и да разберете по-подробно как се появи „голямата разпродажба на годината“.

Кой измисли “Черен петък”

Първият, който организира разпродажбата, е Франклин Улуърт, който през 1873 г. в град Ланкастър (Пенсилвания), за да избегне уволнение, решава да направи експеримент и организира първата разпродажба в Америка!

Франк бе роден в обикновено селско семейство и тъй като нямаше възможност да получи образование, баща му го настанил към магазина като помощник продавач. Момчето трябваше да мие подове, да подрежда стоките и да „развежда“ клиентите. Защо да ги развежда? Защото по онова време нямаше фиксирана цена и самите продавачи я измисляха, определяйки „на око“ кой може да плати повече и кой може да плати по-малко. С оглед на своята скромност, Франклин не можеше да „развежда“ хора, а пък това означаваше, че той не носи доходи на магазина. И когато щяха да го уволняват, той измисли следното: сложи всички налични стоки, които бяха в наличност, и постави до тях табела до с надпис „Всичко за 5 цента“.

Изглежда, че 5 цента не са много, но тогава той направи 6 дневни печалби в магазина на смяна! След като разбра как работи, младият мъж започна собствено предприятие, където навсякъде имаше фиксирани цени и редовни продажби.

Но дойде моментът, когато продажбите станаха скучни за купувачите и не винаги донесоха очаквания доход. След като анализираха ситуацията, продавачите стигнаха до общото заключение – те печелят най-много точно преди Коледа, тъй като това е семеен празник и хората купуват подаръци за своите близки и приятели. Оттук идва и традицията най-големите разпродажби да са точно след Деня на благодарността (24 ноември). Защо? Така че купувачите имат месец, за да имат време да направят всички необходими покупки за всички.

Покупки онлайн или офлайн

Така или иначе, коронавирусът и карантината внесоха своите корекции по отношение на пазаруването – хората започнаха да си стоят повече вкъщи и да почистват домовете си, започнаха да посещават по-малко търговски центрове и супермаркети и да пазаруват повече онлайн.

От една страна онлайн покупките са в пъти по-удобни и лесни, тъй като:

  • могат да се извършват както вкъщи, така и на работа;
  • спестяват Вашето време и нерви;
  • вие можете да се запознаете с голям брой стоки, като просто превъртите уеб страницата, вместо да минавате през всички отдели на магазина;
  • можете да не стоите в огромни опашки и да не се наранявате по време на смачкване (което не е необичайно по време на големите продажби).

Но тук има и недостатъци – при извършване на онлайн покупка може да възникне грешка и например плащането ви няма да бъде прието и продуктът, от който се нуждаете, ще бъде закупен от друг купувач за няколко секунди. Или, когато избирате дрехи или обувки, можете да сгрешите с размера (а когато купувате на живо, можете да пробвате и облечете всичко) и да не можете да върнете този продукт, тъй като не всички магазини приемат обратно стоки, особено тези, закупени през Черен петък.

Във всеки случай трябва предварително да се подготвите за големи отстъпки и разпродажби в Черния петък, като изберете само онези артикули, от които наистина се нуждаете, и се ръководете от ума си, а не от емоциите. А още повече съвети за успешно пазаруване по време на Черния петък ще разгледаме в следващата статия!

Коментари

коментара