ЕКСКЛУЗИВНО В ПИК! Шефът на "Антимафия" Григор Здравков оповести за пръв път имената на арестуваните наркомитничари

ЕКСКЛУЗИВНО В ПИК! Шефът на "Антимафия" Григор Здравков оповести за пръв път имената на арестуваните наркомитничари

Григор Здравков е председател на Легия „Антимафия“ и един от най-добрите познавачи на престъпните схеми по българските митници. Ексклузивно пред ПИК Здравков разкри какво е в дъното на арестите на част от задържаните митничари, защо смените по върховете на Агенция „Митници“ не водят до овладяване на корупцията там. Разкриав и коя политическа сила е вързана с канала на Паскал, минаващ през „Капитан Андреево“.

– Г-н Здравков, каква е вашата информация за арестуваните митнически служители и гранични полицаи?
– Единият от арестуваните се казва Валери Казаков, а другият е Константин Глушков. Третият е с инициали З. П. Единият от служителите, които са арестувани, е служител на отдел „Противодействие и борба с наркотрафика“ на Митници „Капитан Андреево“. Другият е бивш служител на същия отдел и е подал молба за преместване от трасето на „Капитан Андреево“ и към момента на ареста е с длъжност зам.-началник смяна.

Изключително неприятно е, когато се занимаваш с лов на наркотици, да вземаш подкупи, защото това означава, че пропускаш наркотици. В ДАНС са получени множество сигнали от различни вносители, че са били принуждавани да дават подкупи на гранични и митнически служители, за да минават безпрепятствено с всякакъв вид стока.

Това, което прокуратурата премълчава, тъй като не е събрала достатъчно доказателства с днешна дата, е, че по този разбит днес канал са минавали всякаквви стоки – от контрабандни цигари, през наркотици до емигранти. И другото, което прокуратурата не обявява официално, е, че част от парите са отивали към началници от Митница „Бургас“ и Митница „Свиленград“, а оттам – в София.

– При кого са отивали в София?
– Както и през последните 20 г., така и сега са отивали на ниво ръководство на Агенция „Митници“. Нека не забравяме, че това е прочутият канал на Паскал, свързан с бившите реформатори от Хасково и Свиленград.

Част от спедиторите са обяснявали, че парите отивали към ГЕРБ заради изборите. Така твърделли задържаните митничари и гранични полицаи. И това се е случвало през последния месец. Очевидно обаче „лошата“ прокуратура за четвърти път си върши добре работата, но министърът на финансите не е в състояние да сформира добър управленски екип. Същото важи и за ръководството на МВР и ръководството на Гранична полиция. Колкото и да сменят гранични полицаи по върховете, пионките долу крадат и от тяхно име. И явно не точно ГЕРБ е виновна за това.

– А арестуваните Валери Казаков и Константин Глушков отдавна ли са на мушката и как се стигна до тях?
– Те са сочени за пример и от покойния Ваньо Танов, и от сегашното ръководство на митниците. Тава не е първият път, когато наградени митничари малко по-късно са арестувани за корупция. Като например Тодор Караиванов, който в момента вече е с обвинителен акт. Просто на „Капитан Андреево“ нищо никога не се променя, ако изключим само хората.

– Трябва ли да очаквваме още арести и разплитане на тази корупцционна схема?
– Прокуратурата потвърди, че ще има още арести. Обиските в домовете на част от служителите на митниците и Гранична полиция продължава и в този момент. Но докато ДАНС не  влезе на 12-я етаж на Агенция „Митници“, където се намира ръководството ѝ, това ще продължава.

– Но можем ли да смятаме, че поне тази цаст от корупционната схема по митниците ще бъде елиминирана?
– Не. В която и смяна да бяха влезли, щяха да установят същите корупционни практики, но с различни изпълнители. Просто уволненията и арестите трябва да започнат отгоре надолу, а не да вървят отдолу нагоре.

Източник: Pik

Коментари

коментара