КРЪВОПИЙЦИ! Комарите по Дунав смучат 2 милиона лева от България и Румъния

КРЪВОПИЙЦИ! Комарите по Дунав смучат 2 милиона лева от България и Румъния

Информационна система между България и Румъния ще контролира популацията на насекоми край река Дунав, съобщи в Русе изпълнителният директор на Асоциацията на дунавските общини „Дунав“ Мария Цанкова. Географската информационна система ще започне да функционира в началото на 2018 г.

Общата стойност на проекта е 1 347 194,38 евро или над 2 милиона лева. Продължителността е 24 месеца и трябва да приключи в началото на 2018 г. Партньори са Асоциация на дунавските общини „Дунав“ (България) и Фондация „Жива природа“ (Кълъраш, Румъния).

Ще има постоянен контрол над идентифицираните огнища на популация чрез Географска информационна система и възможност за едновременно предаване/обслужване на данни към много уеб-базирани клиенти, като се използва единствено стандартен браузър. Информацията ще бъде на български, румънски и английски език. Системата ще бъде отворена и достъпна за получаване на информация от заинтересованите страни.

„Проектът ще допринесе за създаване и провеждане на устойчива българо-румънска политика за управление на риска, базирана на експертиза и технологични достижения, с ясни ангажименти на компетентните институции, както и с приемането на механизъм за актуализация и усъвършенстване на съвместните дейности“, се казва в мотивите на решението.

 

Източник: Pik

Коментари

коментара