Преди празничното пътване – какво трябва да имаме в колата си?

Наближава празничният сезон и стотици хиляди българи се отправят на почивка или на гости при любимите си хора.

Когато времето стане снежно и заледено, е нужна малко повече подготовка при пътуване с автомобил.

На първо място, добре е да проверите дали всичко по самия автомобил е в изправност, особено ако ви предстои дълъг път. Ако попаднете на катастрофа, която е блокирала пътя, може да прекарате часове наред, без да мръднете.

В този случай ще ви се иска да имате нещо за хапване, вода и резервни батерии.

Вижте пълен списък на полезните неща, които непременно да имате в багажника на колата си при зимни пътувания.

Комплект за първа помощ

Комплектът за първа помощ е задължителна част от оборудването на всяка кола, но ако не се е налагало да го ползвате наскоро, прегледайте съдържанието му. Освен основните бинтове, лепенки и лекарства за промивка на рани, сложете и някои основни лекарства.

Вериги, кабели за акумулатор и всичко необходимо при спукана гума

Много шофьори имат вериги, които целогодишно седят прибрани някъде в килера или мазето. Ако снежната обстановка изненада не само вас, но и снегопочистващите фирми, веригите трябва да са на една ръка разстояние.

Акумулаторите падат по-бързо зимно време и е добре винаги да имате кабели в себе си.

Външна батерия или кабел за зареждане в колата

Почти във всяка кола вече има кабел за зареждане на електронни устройства. Ако се наложи да чакате дълго в зимно задръстване или блокиран път, добре е да разполагате и с добра външна батерия, с която да захраните телефоните си при нужда. Преди да тръгнете, не забравяйте да я заредите докрай.

Одеяло

И лете, и зиме дръжте поларено или друго одеяло в колата. Ако бензинът ви е на свършване и трябва да изгасите двигателя, много бързо колата ще изстине и ще е хубаво да имате с какво да се увиете.

Вода и храна

Пълна бутилка с вода и нещо трайно за хапване също са задължителни за зимни пътувания с кола. Ядки, сушени плодове, солети, сухари, крекери са подходящи за тази цел. Не забравяйте да предвидите вода и храна и за домашните си любимци.

Коментари

коментара