„Аз съм Наско и моята душа гори за сцената“: Кой е новият министър на клтурата Атанас Атанасов

„Аз съм Наско и моята душа гори за сцената“. Това са думи на младо момче от Хасково, което връща към живот първомайското село Тататрево като възстановява сцената на местното читалище и започва да организира културни събития там. Тогава Наско, както се представя и го наричат близки и приятели, е студент в специалност „Актьорско майсторство“ в колежа „Уитман“ в САЩ.

Историята на спасената сцена е разказана и в документалния филм „Отключи сцената“ (Unlock the stage), който започва с цитат на известния режисьор Питър Брук: „Пространството на сцената има две правила: 1. Всичко може да се случи и 2. Нещо трябва да се случи“.

Шест години по-късно Атанас Атанасов е номинацията за министър на културата от „Продължаваме промяната“. Обявяването му от бъдещия премиер Кирил Петков след получаването и връщането на мандата предизвика изненада, защото преди това медии посочваха други номинации, а и той не е популярно име в тези среди. А публичната му биография е свързана само с проекта в Татарево.

Преди дни Атанасов се закле като депутат, а сега 31 годишният бакалавър по театрално изкуство ще влезе в изпълнителната власт. В една сфера, в която също се нуждае от сериозни реформи, а самият Петков на преговорите за правителство в групата за култура я обяви като най-важната сфера, защото без култура няма нация.

Така правилата на сцената за Атанасов може би се пренасят и в политиката, но в културата освен нещо е важно и какво точно ще се случи. Тъй като досега бъдещият министър не е имал публични изяви, в които да коментира възгледите и идеите си за тази сфера – какви ще са приоритети му, с какъв екип ще работи, какво ще означава за театъра фактът, че министърът е от тази сфера тепърва ще се разбере до какво би довела работата му.

Какво се знае за него досега:

В хор с Асен Василев, в отбор – с Григор Димитров

Атанасов бе втори в листата от Хасково след водача Асен Василев, с когото дори са пяли в един хор (макар че са на различна възраст).

Докато живее в родния си град започва да тренира тенис и едва на 14 г. става републикански отборен шампион по двойки на България заедно с Григор Димитров. През това време учи в хасковската езикова гимназия, а на дипломирането си е един от отличниците на випуска, се разбира от публикации в медиите за него покрай реновирането на читалището.

На 20 години заминава за Щатите, където по думите му открива какво иска да прави и това е голямата му любов – сцената.

В колежа „Уитман“, където е приет да учи „актьорско майсторство“ с пълна стипендия, попада в класа на Кристофър Петит, който е от нюйоркската актьорска школа, завършил режисура в Колумбийския университет. „За него ми казаха: „Крис Петит е много добър човек, но много разплаква студентите си, защото им казва всичко в очите, нищо не спестява!“. И така аз си казах: „Това е моят човек!“, обяснява Атанасов в интервю за „Стандарт“.

По време на следването си всяко лято се връща в България и в първомайското село Татарево, където живеят неговата баба и дядо. Един ден случайно открива, че местното читалище разполага със сцена, която обаче от години тъне в разруха и решава да я възстанови. Разказва и на приятелите си зад океана за красотата на българските села и тъжната реалност на тяхното обезлюдяване и по този начин ги привлича към каузата си.

„Отключено: от нищо нещо“

Мечтата му се превръща в реалност с помощта на 30 доброволци от България и САЩ. Чрез онлайн кампания Атанасов успява да набере над $15,000 за възстановяването на читалището в село Татарево. Залата е ремонтирана основно и се превръща в сцена на културни събития, сред които годишният фестивал „Отключено“. В проекта му помагат приятели-доброволци от България и САЩ се разбира от документалния филм.

Преоткриването е през юли 2015г. с представлението „Отключено: от нищо нещо“.

В свой предизборен клип Атанас Атанасов казва: „Моята най-голяма кауза е била България да може да сподели своята култура и история с целия свят. Нашето място е на световната сцена“.

Именно тази негова инициатива бе изтъкната и като аргумент от страна на Кирил Петков за номинацията.

„Той е един млад човек, който лично мен много ме впечатли, защото сам беше възстановил едно читалище в едно село близо до Пловдив и беше докарал световни звезди от неговите лични познати да направят едно от най-хубавите събития в това село, в което аз лично съм участвал“, каза бъдещият премиер.

Начинанието му става тема на филм, разказващ историята на проекта Unlock the Stage, който Атанасов основава в Лос Анджелис. Филмът му „Отключи сцената“ е показан на 5 международни фестивала, като печели 1 място в категорията „Избор на публиката“ в Джорджия, САЩ.

Атанасов е живял в Холивуд. Берлин и Лондон, освен пред камерата и на сцената се изявява и като продуцент на документално кино.

Документалният филм „Отключи сцената” 

„Наско напуска дома си в България, за да следва в САЩ, където мигновено се влюбва в актьорското майсторство. По време на едно пътуване до родината той случайно открива един изоставен театър в селото на своите баба и дядо. Преследвайки визията да съживи тази забравена сцена, Наско организира международен екип от доброволци, ала времето е ограничено, а мнозинството – много скептично. Всичко това се случва през 2015 г. Това е разказ за връзките на традицията и приятелството, преобразяващата сила на мечтите, както и куража да последваш най-необикновените пътеки на живота.”

Това е част от представянето на документалния филм „Отключи сцената“, който разказва историята за възстановената театрална сцена в читалището в село Татарево. Той е представян на пет международни фестивала (между които и провеждащият се в България Master of Art) и печели първо място в категорията „Избор на публиката“ в Джорджия, САЩ.

Филмът обаче стана особено популярен в България на 11 декември, когато Наско или Атанас Атанасов (в момента депутат от „Продължаваме промяната“) беше номиниран за бъдещ министър на културата в коалиционното правителство.

Коментари

коментара