Изненадваща акция на АПИ на Е-79 край Благоевград

Изненадваща акция на АПИ на Е-79 край Благоевград

Изненадваща контролна акция проведе след обяд днес на ГП Е-79 край Благоевград мобилен екип на Агенция „Пътна инфраструктура“, съобщава БГНЕС. Акцията, на която съдейства КАТ, се проведе в м. „Полигона” след Благоевград. За целта по осевата линия на Е-79 бяха поставени бализи, за да не се изпреварва.

Инспекторът на АПИ спираше и проверяваше товарните автомобили, които при движението си износват и нараняват асфалтовата покривка. Имат право и да проверяват за наличието на винетни стикери, друг пък снимаше спряният за проверка автомобил. Като собственик на републиканската пътна мрежа АПИ има право да проверява дали товара съответства на описания, за целта инспекторите разполагат с преносим кантар, като този на Автомобилна администрация.

Пътните полицаи пък помагаха на колегите си контрольори, като спираха и проверяваха лекотоварните автомобили за винетки. Спираха се автомобили, движещи се в посока Симитли и Кулата. Проверката предизвика леки тапи по Е-79, тъй като виждайки загражденията водачите набиваха спирачки и преминаваха покрай контролните органи с не повече от 40 км/час.

Така след КАТ, Дирекция „Автомобилна администрация”, Агенция „Митници”, към проверяващите се контролни органи днес се присъедини и АПИ. За тези вид проверки в цялата страна пътната агенция разполага с 6 специализирани автомобила.

Източник: Pik