Козата си е коза! Българската Анджелина Джоли на Еверест

Айлин Василева
Айлин Василева

Красивата Айлин Василева, която от години е асоциирана с холивудската звезда Анджелина Джоли, предизвика изумление, като успя да се изкачи до подножието на Покрива на света в Хималаите. Това е първото й приключение в тази част от света, и то на 49-годишна възраст.

Козата си е коза„, сподели тя, като похвали своята физическа форма, но призна, че изкачването не е било заради престижа, а заради изключителната гледка. Необходимостта от плащане на високи суми на шерпите и разрешителни не я спря.

Айлин Василева
Айлин Василева

Въпреки суровите условия, Айлин успя да стигне до базовия лагер на Еверест на височина от 5304 метра и да покори върха Калапатар (5545 метра), откъдето се открива впечатляваща гледка към Покрива на света. Тя споделя, че преживява множество емоции, както и че реалността в Хималаите е сурова.

Айлин Василева
Айлин Василева

В подготовката си за това предизвикателство, тя се консултира с легендарния алпинист Методи Савов, който участва в национални експедиции до Еверест и качи върха след смъртта на Христо Проданов. Споделяйки чай и разкази с него, тя се вълнува от всяка детайлна стъпка към върха.

След успешното изкачване на Еверест, Айлин не планира да спира. Тя вече се подготвя за нови предизвикателства, включително изкачвания на Арарат и Килиманджаро.

Айлин Василева
Айлин Василева