Кърлежи налазиха Перник, в Квартала косенето се забави

Кадър: Канал Струма

Бум на кърлежи не само в Перник, а и в цялата страна. Още след празниците Националният център по заразни и паразитни болести отчете висок ръст на ухапаните от кърлежи и повишаващи се нива на полени във въздуха.

Кметът на най-големия пернишки квартал Десислава Стоянова увери, че косенето на тревните площи и третирането им срещу насекоми продължава интензивно на територията на кметството. Дъждовете са довели до забавяне на процеса и избуяване на нова растителност, но дейностите са възобновени и се извършват по график.

„Хората се сърдят, разбираемо, но все пак няма как на дъжда хората да бъдат отвън с косачките. За да се напръска за кърлежи първо трябва да се окоси. Напредваме с косенето, започнахме веднага след Великден. Всички места, които вече са окосени ще бъдат обработени срещу кърлежи и бълхи – при „Ленински проспект“, карето по „Юрий Гагарин“ 35-ти-37-ми блок…., стигнахме „Рашо Димитров“, ще продължим и къб Бучински път.  Продължаваме с косенето, ще видим как стои въпроса и с прибирането на окосената трева. В постоянна връзка сме с отдела в Община Перник, отговарящ за обработката срещу кърлежи и подаваме своевременно къде да бъде изпръскано“, каза пред Канал Струма кметът на Изток Десислава Стоянова.

Коментари

коментара