Китарист от Перник на една сцена с легендарните Whitesnake

Китарист от Перник ще подгрява легендарната група Whitesnake, която идва за последен концерт в България на 14 юли. Участието е част от фестивала Midalidare Rock 2022 BG.

Алекс  Валериев свири на китара от 10 годишен, минава през различни пернишки банди, а в момента е част от успешната българска рок банда Caliberty. Моментът е специален и заради това, че първият учител на Алекс в Перник – Боби Дончев е луд фен на Whitesnake, а сега негов ученик се качва на една сцена с идолите му.

Солистът на Caliberty Джейми Рашед, който нашумя с участието си в „Гласът на България“ е получил ексклузивното предложение групата да подгрява рок легендите. От групата признаха, че тази възможност са чакали отдавна и за тях е една сбъдната мечта.

ZaPernik.com се свърза с Алекс Валериев за да ни разкаже за вълненията около предстоящото събитие, за неговата страст към музиката и за успехите на Caliberty, която ще бъде една от трите български рок банди, които скоро ще представят България пред световния музикален шоубизнес в Пловдив.

Ето какво отговори той :

– Как се чувстваш за предстоящата ви изява?

Алекс: Много съм развълнуван, че ще споделим една сцена с големите Whitesnake. Ще бъде поредната сбъдната мечта за мен! Самата група Caliberty за мен е една сбъдната мечта! Горд съм с музиката, която направихме. Това е един албум, направен напълно безкомпромисно с изключително много труд и любов към музиката! Малко хора знаят, но всъщност този албум беше написан на 100% в Перник. Радвам се, че ще имам уникалната възможност да свиря авторска музика, направена в Перник, пред ушите и погледите на такива легенди като David Coverdale и Whitesnake! Много е интересно цялото нещо, понеже като дете, мечтаейки, винаги съм си представял, че такива неща ще се случват. Затова бих насърчил всички млади музиканти и артисти да не спират да мечтаят. Да се развиват, да правят всичко от любов към изкуството, не от любов към егото и най-вече да са добри хора, понеже това е най-нужно в нашия свят.

Твоят първи учител от Перник Боби Дочев е голям фен на Whitesnake и предполагам, че моментът е специален и за него.

Алекс: Не съм се чувал от доста години с г-н Дочев. Не знам дали е в България и дали е запознат, но имам голямо уважение към него.

Кога се запали по музиката, от кога свириш?

Алекс: Запалих се по музиката към десет годишна възраст. Баща ми е фен на рок музиката, но не свири. Вкъщи имаше една стара раздрънкана китара и имам спомен, че със сестра ми един ден се опитвахме да свирим „Smoke On The Water“ на Deep Purple. В този момент се породи едно удоволствие в постоянното предизвикателство, което е свиренето на китара.
Мисля, че от този момент натам не спрях да свиря на китара вече в продължение на около 19 години. Още тогава взех решение, че искам да се занимавам с това. Помня, че за да покажа, че съм сериозен в намеренията си, ходех всяка седмица с баба ми да чистим подовете и прахта в „Червен кръст“ (Перник). Така събрах парите за първата ми истинска китара, с която свиря до ден днешен.

Освен в пернишката група „100“, в кои други групи си свирил?

Алекс: След „100“ почнах да опитвам да излизам от рамките на Перник и с певицата София Георгиева започнах плахо да опознавам софийските сцени и телевизионните предавания. В мен обаче имаше постоянна нужда да намеря хора, с които да правя своя авторска музика. Това е една доста трудна задача. Между 2010 и 2014г., търсейки, минах през много банди и проекти. Impade, Hangover, Fat Bertha, Alter Grey и др. Докато не попаднах на талантливите музиканти от Full Circle. С тях имахме доста упсехи из България. Спечелихме „Grand Prix“ най-добра група – Несебър рок фест, Станахме Финалисти на Wacken Open Air Battle. Пълнехме клубове и свирихме по най-големите сцени в България. Каварна рок фест, Hills of rock, Цвете за Гошо и много други фестивали. Тогава усетих тръпката от това да свириш авторска музика пред буквално хиляди души публика.
Поради различия в бандата се наложи да направим реформа и продължихме с ново име, нов стил и без другия китарист, който всъщност е много талантлив музикант, от когото се надявам да чуя готина музика някой ден. В крайна сметка това, което се роди беше Caliberty. Нова банда, но с доста опит зад гърба си. 2020г. бандата се появи публично, печелейки конкурс за авторска музика на радио „Тангра Мега Рок“. По-късно вторият ни сингъл беше на първо място в класацията на „Z-Rock“ радио над два месеца. В клипа на парчето участваше известният български актьор Деян Донков. А на хармоника свири самият Васко Кръпката. Всичко това е част от причините на първия ни концерт в Sofia Live Club да има повече от 400 човека, сред тях и много известни личности в сверата на българската музика, а няколко месеца по-късно да получим покана да подгряваме Whitesnake!

Какво ви предстои и къде феновете на рок музиката могат да ви чуят на живо освен на феста?

Алекс: Последната новина покрай групата е свързана с форум-концерт в Пловдив, който за първи път събира световния музикален шоубизнес в България. Ние имаме щастието да сме избрани като една от трите банди, които ще представят България. През оставащата 2022 имаме много концертни планове, а защо не и такива в Перник! Има ли интерес от Пернишка страна, ние с голямо удоволствие бихме свирили тук!

Поздрави на всички рок фенове в Перник. Надявам се да се видим скоро!

Снимка

Групата Caliberty е създадена в началото на 2019 г. след разпадането на предишната банда на музикантите FOOL CIRCLE. Основно влияние върху музиката на новата формация оказват класическите хард рок банди от ’70-те години на миналия век, както и някои от по модерните рок банди. През май 2020 г. печелят конкурса „Силата на НЕизвестниТЕ“, а през октомври пускат първият си сингъл – „Growling Town“. Към парчето е заснет и видеоклип. През ноември „Growling Town“ влиза в класацията „Reynaers TOP 30“ на радио Z-Rock. През пролетта на 2021 г. бандата издава втори сингъл – „Mr. Goodtime“, който достига до първа позиция на „Reynaers TOP 30“ и се задържа там повече то месец.

Коментари

коментара